Vilken 40-årskonsert!

"November är mycket lång och grå" säger Johan i barnboken "Johans jul" av Eva von Zweigbergh. Texten illustreras av en helsidesfigur, lång, smal, grå. Det kan vi instämma i särskilt i år, då regnmolnen ligger tunga och grå över landet. Det finns dock ljusglimtar, ja, till och med ljusflammor i mörkret. Lördagens jubileumskonsert med Camerata Nordica i Sevedebygdens musikförenings regi var ett sådant bloss. Camerata Nordica bildades 1974 och firar alltså i år 40 år som kammarorkester, en av Sveriges förnämsta.

Emilia Amper, världsmästare i nyckelharpa, tillsammans med 40-årsfirande Camerata Nordica.

Emilia Amper, världsmästare i nyckelharpa, tillsammans med 40-årsfirande Camerata Nordica.

Foto:

Vimmerby2014-11-18 07:41


Jubileumskonserten blev en fest från början till slut. Nyskriven och gammal musik varvades i lycklig förening. Sålunda öppnades konserten med dansken Carl Nielsens (1865-1931) debutverk "Liten svit", ett blont, lekfullt, friskt opus också med dramatiska inslag.

Som ett yrväder
Karin Rehnqvists "Taromirs tid" uruppfördes 1988 av Camerata och framfördes också nu och skildrar en tid för sagor och drömmar.
Emilia Amper, världsmästare i nyckelharpa, "kom som ett yrväder ... och hade nyckelharpan i en svångrem om halsen" (fritt efter Hemsöborna). Hon uppförde tillsammans med Torbjörn Westman "Pigopolskan", en småländsk folklåt från 1700-talet plus en egen komposition "Kapad" med såväl folklåts- som rockinslag tillsammans med hela orkestern som spelade och fotstampade i glad yra. Dessutom trakterade hon sin nyckelharpa i Bachs dubbelkonsert i d-moll tillsammans med orkesterns ledare, den suveräne, livlige och inspirerande Terje Tönnesen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!