"Vi vill ha posten som ordförande"

Centerpartiet tar över som den ledande kraften i kommunpolitiken igen. Blivande kommunalrÄdet Ingela Nilsson Nachtweij vill dock inte sÀga nÄgot om hur en majoritet kommer att se ut.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) Àr beredd att ta pÄ sig ansvaret att bli kommunalrÄd och leda en majoritet i kommunen de kommande fyra Ären. Men vem centern ska samarbeta med avvaktar hon med att sÀga nÄgot om.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) Àr beredd att ta pÄ sig ansvaret att bli kommunalrÄd och leda en majoritet i kommunen de kommande fyra Ären. Men vem centern ska samarbeta med avvaktar hon med att sÀga nÄgot om.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-09-10 13:09

– Alla dörrar Ă€r öppna, de tre allianspartierna har nu 25 mandat mot övriga 24, och en koalition med C och S har 27 mandat mot 22. Det kan förskjutas i slutrĂ€kningen. Det Ă€r viktigt att bilda en majoritet utan att SD fĂ„r nĂ„got inflytande, sĂ€ger Ingela Nilsson Nachtweij dagen efter den stora valsegern.

Centern gör ett av sina bÀsta val i Vimmerby kommun och blir största parti enligt valnattens preliminÀra röstrÀkning. 28,4 procent av kommuninvÄnarna har röstat pÄ centern, det Àr nio procent mer Àn 2014. I exempelvis Djursdala fÄr partiet egen majoritet med 56 procent.

Nu ligger vÀgen öppen för att bilda en ny majoritet, men hur Àr Ànnu nÄgot oklart.

– Vi vill ha posten som ordförande i kommunstyrelsen, men sen fĂ„r vi se. Vi har utsett en förhandlingsgrupp som börjar sitt arbete direkt, sĂ€ger hon.

Hon pÄpekar ocksÄ att centern inte pekat ut nÄgot första alternativ till majoritet. Hon noterar att kristdemokraterna gÄtt fram kraftigt.

– Procentuellt ökar de mer Ă€n vad vi gör.

Centern avser att lyfta flera av de aktuella sakfrÄgorna i kommunpolitiken redan i förhandlingarna om hur en majoritet kan byggas.

Hon pekar bland annat pÄ placeringen av en förskola i VOK-skogen och byggnationen i kvarteret Uven pÄ Kampgatan-Kungsgatan i centrala Vimmerby.

– Det kan komma att ske en del dĂ€r. Vi Ă€r övertygade om att VOK-skogen inte Ă€r nĂ„gon bra placering av en förskola och det finns alternativ. Vi vill heller inte ha nĂ„gon stor förskola med tio avdelningar. Det gĂ„r exempelvis att öppna för fler platser i Djursdala, dĂ„ minskar trycket i stan och vi kan bygga en mindre förskola vid Nosshult, och i dag klarar vi att ge plats inom lagens krav.

– I Uven mĂ„ste vi fĂ„ till sĂ„ mĂ„nga lĂ€genheter som möjligt, och det finns tid att Ă€ndra detaljplanen i avvaktan pĂ„ att den privata tandlĂ€karkliniken avvecklar sin verksamhet.

Centern har efterlyst ett nytt ledarskap. Hur kommer ditt ledarskap att se ut?

– Vi vill involvera fler som delaktiga och vi Ă€r ett skitbra gĂ€ng. Vi jobbar mycket strategiskt och bollar nĂ€stan överdrivet mycket för att utspel och förslag ska var förankrade. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att oppositionen Ă€r inne tidigt, sĂ„ alla partier ska vara med i budgetberedningen, men sen Ă€r det ju majoriteten som lĂ€gger budgeten.

– Jag tror ocksĂ„ att vĂ€ljarna förvĂ€ntar sig mer samarbete och resultat Ă€n tjafs om hur det ska ske.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om