"Vi tror väldigt mycket på de här tre sågverken"

Bergs Timber, med verksamhet i bland annat Vimmerby och Mörlunda, säljer alla sina sågverk i Sverige. Ny ägare blir Vida AB, som investerar stort för att öka produktionen.

Vida AB:s koncernchef Måns Johansson är nöjd med affären som innebär att bolaget från den 1 september tar över Bergs Timbers tre sågverk i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors.

Vida AB:s koncernchef Måns Johansson är nöjd med affären som innebär att bolaget från den 1 september tar över Bergs Timbers tre sågverk i Vimmerby, Mörlunda och Orrefors.

Foto: Martina Wärenfeldt

Vimmerby2020-06-17 16:50

Vida AB har sedan tidigare nio stycken sågverk. Förvärvet av Bergs Timbers tre sågverk ser Vidas koncernchef Måns Johansson som ett bra komplement.

– Våra sågverk ligger mer på den västra och mellersta sidan av Sydsverige, så vi tycker framförallt att det kompletterar våra existerande sågverk väldigt väl. Man sågar antingen fur eller gran på de här sågverken och Bergs har lite mer tyngdpunkt på fur, alltså tall som vi inte har, så vi anser att vi blir intressantare köpare av skog för många skogsägare. 

Affären med Bergs Timber landade på en köpesumma på 303 miljoner kronor. Vida har dessutom valt att lägga 100 miljoner kronor i investeringar i de tre sågverken för att utöka produktionen från dagslägets 400 000 kubikmeter till 500 000 kubikmeter. I dagsläget sysselsätter de tre sågverken runt 150 anställda som erbjuds fortsatt anställning när Vida tar över i september.

Kommer investeringen innebära nya arbetstillfällen?

– Det kan det göra, om det till exempel är så att vi ska ha någon annan slags skiftgång, då kan det krävas mer anställningar. Men det är för tidigt för mig att uttala mig om redan. Men framförallt är budskapet att vi gör ju den här jätteinvesteringen för att vi tror väldigt mycket på de här tre sågverken. Ibland görs ju förvärv för att det inte ska produceras och kanske läggas ner och vår andemening är verkligen tvärtom, säger Måns Johansson.

Hur kommer det sig att ni vågar göra en sådan stor investering mitt under corona-krisen som också drabbat sågverksbranschen?

– Det kan jag också vakna på natten och fråga mig själv. Men vi är så pass långsiktiga. Att man ska kunna tajma en affär perfekt med en perfekt marknad och en jättekonjunktur, det kanske är någon som kan det, men vi kan inte det. Vi ser att över lång tid kommer de här tre Bergs-sågverken bli ett bra komplement och en lönsam investering.

I Vimmerby har bolaget en emballagefabrik vid namn Vida Packaging. Att man nu också kommer äga ett sågverk på nära håll tror Måns Johansson kommer ge positiva effekter även för emballagefabriken.

– Några förändringar är ju att vi får ett eget sågverk som på sikt kan leverera råvara till emballage-fabriken med väldigt korta avstånd vilket blir betydligt billigare transporter och mindre miljöpåverkan, så det är jättepositivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!