"Vi har pekat på brister - där pengar dykt upp"

Vänsterpartiet vill se över kommunens budget från grunden för att hitta de hål som behöver täppas till. Nu lägger partiet sitt egna budgetförslag.

Lars Johansson, Sandra Sjöblom och Jens af Ekenstam Stenman presenterar Vänsterpartiets egna budgetförslag för Vimmerby.

Lars Johansson, Sandra Sjöblom och Jens af Ekenstam Stenman presenterar Vänsterpartiets egna budgetförslag för Vimmerby.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2018-11-23 12:30

Som enda oppositionsparti lägger partiet för femte året sitt egna budgetförslag till fullmäktige.

– År efter år har vi lagt fram alternativa budgetar. Varje gång har det visat sig att den landat betydligt närmare sanningen än den budget majoriteten röstat igenom, konstaterar Lars Johansson.

Vänsterpartiet vill redan från början ge nämnderna de pengarna som måste till, än att de ska gå med underskott och hela tiden kämpa för att få budgeten i balans.

– Vi har pekat på brister där pengar dykt upp som "oväntade" överskott i slutet av året, pengar vi menar att endera fördela direkt där de behövs eller ange som överskott de varit ämnade att utgöra.

Partiet säger att man vill syna den kommunala budgeten i sömmarna med en förhoppning att kunna sänka skatten. Man sticker ut hakan lite och talar om ett systemfel.

Vänsterpartiet vill ge mer pengar till kärnverksamheter och till personalen. Man vill satsa på nattis, grundskola, landsbygd och småföretagande, mindre barngrupper, förbättrad arbetsmiljö och bemanning, digitalisering av grundskola, kulturskola och föreningar.

De nästan 14 miljoner som skiljer majoritetens budget vill partiet ta in genom att sänka kommunens resultat från dagens två procent till 1,5 procent, minska ner potten för oförutsedda utgifter och sänka politikerarvoden. I budgeten ligger också hoppet om bidragsmiljonerna i den aviserade röd-gröna statsbudgeten.

– Vi måste bygga våra verksamheter starka om vi möts av en lågkonjunktur, säger Jens af Ekenstam Stenman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!