Samverkan ska sÀkra vattnet i Vimmerby

"Vatten har blivit en allt viktigare frÄga. Vi förstÄr nu allihopa att det Àr inte obegrÀnsat och att det Àr inte gratis sÄ vi mÄste hushÄlla med vattnet. Det Àr helt avgörande, inte bara för företagen, utan alla oss som bor hÀr."

En förstudie om förbrukningen av och tillgĂ„ngen till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades pĂ„ tisdagen. T.v  Adnan Johic frĂ„n konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob KĂ€ll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas SvĂ€rd, Vimmerby kommun.

En förstudie om förbrukningen av och tillgĂ„ngen till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades pĂ„ tisdagen. T.v Adnan Johic frĂ„n konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob KĂ€ll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas SvĂ€rd, Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-23 18:00
undefined
En förstudie om förbrukningen av och tillgĂ„ngen till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades pĂ„ tisdagen. T.v Adnan Johic frĂ„n konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob KĂ€ll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas SvĂ€rd, Vimmerby kommun.

Det sÀger kommunstyrelsens ordförande Jacob KÀll (C) om den förstudie om vattentillgÄngen och en hÄllbar livsmedelsindustri i Vimmerby som presenterades vid ett seminarium i Vimmerby pÄ tisdagen, dÀr ett flertal företag, kommuner och regionen deltog. Förstudien har gjorts av konsultföretaget WSP och presenterades av Adnan Jahic.

Varför görs det hÀr arbetet?

– Livsmedelsindustrin Ă€r en basnĂ€ring i Vimmerby kommun och vatten en rĂ„vara som vi trott Ă€r oĂ€ndlig och som alltid bara finns dĂ€r. Men torkan 2018 gjorde att man insĂ„g riskerna och att vatten inte Ă€r oĂ€ndligt. DĂ€rför Ă€r det viktigt att ta vara pĂ„ de resurser som finns, sĂ€ger Adnan Jahic.

I förstudien ingÄr flera lokala företag som pÄ olika sÀtt har stort behov av vatten. HÀr Àr nÄgra exempel:

‱ För Åbro Bryggeri Ă€r vatten en helt avgörande rĂ„vara i ölproduktionen. För att tillverka en liter öl gĂ„r det Ă„t 2– 2,5 liter vatten. Företaget har egen brunn, men frĂ„n samma grundvattentĂ€kt som kommunen

‱ Arla Food anvĂ€nder 1 000 – 1 300 kubik vatten per dygn

‱ Lantbruksföretaget Flaka Mjölk med nĂ€ra 700 kor och ungdjur behöver 40 kubikmeter dricksvatten varje dygn till sin djurhĂ„llning

Enligt Svenskt Vatten anvÀnder varje person cirka 140 liter vatten per dygn. Det innebÀr att Vimmerbyborna anvÀnder över tvÄ miljoner liter vatten per dygn.

undefined
Skissen Àr ett exempel pÄ hur olika aktörer i Vimmerby kommun skulle kunna samverka för en effektivare vatten och energianvÀndning, enligt förstudien.

Kommunen Àr beredd att vara en samlande kraft för en effektivare vattenanvÀndning i Vimmerby och kommande insatser Àr tÀnkta att finansieras med hÄllbarhetspengar frÄn EU.

– Grundtanken Ă€r att hitta samverkan för hur vi kan jobba ihop och vad var och en av oss som Ă€r med kan göra. Vi har kommit fram till att besöksnĂ€ringen bör vara med och Ă€ven andra företag. Det kan ocksĂ„ röra sig om energiförbrukning. SotenĂ€s kommun jobbar pĂ„ det sĂ€ttet, men vi skulle behöva ett konkret fall att jobba med istĂ€llet för att börja med bygga en organisation, sĂ€ger kommunstyrelsens ordförande Jacob KĂ€ll.

Ett sÄnt konkret exempel Àr vattnet frÄn mjölken som blir mjölkpulver pÄ Arla.

– I dag slĂ€pper vi ut 500– 600 ton i princip rent vatten varje dygn och vi vill sjĂ€lvklart vara en del i arbete som kan göra att det anvĂ€nds pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt, sĂ€ger platschefen Magnus Dahlbom.

Den möjligheten ska tas upp nÀsta gÄng gruppen trÀffas.

NÄgra av deltagarna pÄ semineriet om hÄllbarhet och vattentillgÄngen i Vimmerby.
NÄgra av deltagarna pÄ semineriet om hÄllbarhet och vattentillgÄngen i Vimmerby.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!