VEMAB betalar vd:s privata bilresor – Unikt i länet

Vd:n för det kommunala bolaget Vimmerby Energi och Miljö AB, Torbjörn Swahn, kör mellan 3 000 och 4 000 privata mil varje år som bolaget betalar för. "Det är olämpligt med fria mil privat" kommenterar bolagets ordförande Ola Gustafsson (KD).

Det kommunala bolaget Vemab i Vimmerby står för både bil och drivmedel för vd Torbjörn Swahns privata resor på mellan 3 000 och 4 000 mil.

Det kommunala bolaget Vemab i Vimmerby står för både bil och drivmedel för vd Torbjörn Swahns privata resor på mellan 3 000 och 4 000 mil.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström / Leif R Jansson TT-bild

Vimmerby2021-07-27 09:10

Det är SR P4 Kalmar som redovisar uppgiften om 3 000 – 4 000 årligen efter en granskning av ett 20-tal vd:ar i kommunala bolag i Kalmar län.

Det visar sig att avtalet mellan Vimmerby Energi– och Miljö AB, VEMAB,  och vd Torbjörn Swahn sticker ut – han är den enda som får köra privat på bolagets bekostnad. Bilen får även användas av en familjemedlem och också då står VEMAB för kostnaden för både bil och drivmedel.

Enligt SR P4 har Torbjörn Swahn kört mellan 3 000 och 4 000 privata mil med tjänstebilen varje sen 2016 då han blev vd för VEMAB.

Han vill dock inte berätta vart de privata resor bolaget betalat för har gått.

"Det är en privat angelägenhet" svarar han i mejl till P4 Kalmar.

Han betonar också i sitt svar att han betalar förmånsskatt för de fria milen och att de är en del i ett jobberbjudande från arbetsgivaren, Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Det är sedan en dryg månad tillbaka klart att Torbjörn Swahn kommer att lämna vd-posten i Vemab för motsvarande uppdrag i det kommunala energibolaget i Västerviks kommun. Den som kommer att efterträda Torbjörn Swahn i VEMAB kommer inte att få fria mil.

– Nej, några fri mil kommer det inte att bli för en kommande vd och det är även oklart om det blir tjänstebil överhuvudtaget, säger styrelseordföranden Ola Gustafsson (KD) till Vimmerby Tidning.

Han har inga kommentarer om det nuvarande avtalets tillkomst.

– Inte mer än att det fanns när jag tillträdde som ordförande, säger Ola Gustafsson.

Varför kommer det inte att bli fria mil när ni anställer en ny vd?

– Ett sånt villkor gör det otydligt vad avtalet är värt och det är olämpligt att bolaget står för bränslet för privata resor med tjänstebilen. Sen är det inget konstigt alls att den som har tjänstebil även använder den privat, men drivmedlet ska man betala själv, säger han.

Har det varit aktuellt att ta upp paragrafen för omförhandling med tanke på att du anser att villkoret är olämpligt?

– Nej, det brukar inte förkomma omförhandlingar på det sättet och nu löper avtalet snart ut.

När Torbjörn Swahn börjar i Västervik får han en bilförmån värd 11 000 kronor i månaden.  Drivmedel får han dock stå för själv och bilen måste vara eldriven, en laddhybrid eller gå på biogas.

Vi söker Torbjörn Swahn som för närvarande är på semester.

I anställningskontraktet från den 1 mars 2016 anger paragraf 4 den aktuella bilförmånen.
I anställningskontraktet från den 1 mars 2016 anger paragraf 4 den aktuella bilförmånen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!