Varningen: "Isen är inte så bra som man kan tro"

Trots en vecka med rejäl kyla är isarna på traktens sjöar inte att lita på än. Rådet är att vänta med skridsko- eller pimpelturen ett tag till.

Det finns många luriga punkter där isen på sjöar kan vara svag. In- och utlopp från åar är ett av ställena man ska se upp med.

Det finns många luriga punkter där isen på sjöar kan vara svag. In- och utlopp från åar är ett av ställena man ska se upp med.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-19 18:00

Så sent som i helgen skedde en incident där en man gick genom isen utanför Hultsfred. Kenneth Söderberg är räddningschef i beredskap i Vimmerby kommun och han har full förståelse för att folk tror att isen på sjöarna ska ha god bärighet efter en vecka med många minusgrader. Men han avråder starkt från att ge sig ut på isen.

– Isarna är inte så bra som man kan tro. Det har visserligen varit rejält med minusgrader en tid nu, men det behövs betydligt mer för att isarna ska kunna bygga på rejält, säger Kenneth Söderberg.

Varför är isen så vansklig?

– Det är framförallt snötäcket på isen som ställer till det. Snön isolerar mot kylan och hindrar isbildningen. Isens bärighet kan förändras fort också framöver då det ser ut att slå om och bli plusgrader i veckan, säger Kenneth Söderberg som har ett par grundläggande råd som den som vill ge sig ut på isen ska ha med sig.

– Först och främst ska man aldrig ge sig ut ensam på isen. Sedan ska man ha tillgång till isdubbar och annan säkerhetsutrustning. Man ska även ha i åtanke att det finns svagare delar på isen där in- och utlopp, sund, samt närhet till broar och bryggor är ställen man ska vara uppmärksam på. Jag vill även trycka lite extra på att man aldrig ska lämna barn utan uppsikt på isen lika lite som när de badar på sommaren., säger Kenneth Söderberg.

Mikael Olausson är ordförande för Issäkerhetsrådet som är den del av den ideella organisationen Svenska Livräddningssällskapet. Han är inne på samma linje.

– Vår rekommendation är att snötäckta isar beträdes med största försiktighet och endast av de som har god vana och rätt utrustning. Vid minsta osäkerhet på isens tjocklek och bärighet ska man stanna kvar på land, säger han och tipsar om att man kan ta kontakt med en lokal förening inom friluftsfrämjandet eller sportfiske om man vill ta del av det aktuella isläget.

Anders Johansson är aktiv inom Stångådalens SFK, men har valt att inte ge sig ut och pimpla ännu.

– Jag har kollat isen på Krön, Solnen och Borstingen i helgen. Det var runt fem centimeter kärnis på många ställen, men det behövs minst tio centimeter för att det ska vara läge att ge sig ut och fiska. Det är lite bättre is inåt land i många fall, men längre ut är det inte säkert och då är mitt råd att man ska avvakta, säger Anders Johansson.

Isen är inte så tjock som man kan tro trots att det har varit rejält kallt på sistone.
Isen är inte så tjock som man kan tro trots att det har varit rejält kallt på sistone.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!