Valsedlar har plockats om och dolts i Vimmerby

Det har både plockats om bland valsedlarna och täckts valsedlar i plenisalen i Vimmerby, där förtidsröstningen pågår sen två veckor tillbaka.

Valnämndens ordförande, Leif Larsson (C), tror inte incidenterna med valsedlar i Vimmerby handlar om medvetet valfusk.

Valnämndens ordförande, Leif Larsson (C), tror inte incidenterna med valsedlar i Vimmerby handlar om medvetet valfusk.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-07 10:12

– Det verkar som någon tyckt att ett visst parti i riksdagsvalet haft en ofördelaktig plats i stället med valsedlar och flyttat om det. Vi ser det inte som något medvetet valfusk, men vi har skärpt rutinerna säger, Leif Larsson (C), ordförande i valnämnden.

SR P4 Kalmar var först med att rapportera om strulet kring valsedlarna i Vimmerby.

Det råder nya bestämmelser att valsedlarna ska vara placerade inne i själva vallokalen och att bara en person åt gången får vara vid ställen. Valmyndigheten har också bestämt hur valsedlarna ska stå i ställen.

– Det är bokstavsordning som gäller och vi har tre olika typer av sedlar för var och ett av de tre valen. Det är helt blanka, det är sedlar med bara partinamn och de med namn på som partierna tagit fram, säger Leif Larsson.

Vid något tillfälle har en okänd väljare ruckat på den ordning Valmyndigheten bestämt och ställt ett visst partis valsedlar på en mer synlig plats.

Utöver det har det vid några tillfällen upptäckts att partiers valsedlar täckts genom att en eller flera valsedlar från ett annat parti hamnat på fel plats.

– Det tror jag kan vara misstag. Man kan ha fått med sig en eller ett par extra valsedlar och helt enkelt ställt tillbaka dem fel, säger Leif Larsson.

Han tror inte det rör sig om medvetet valfusk.

– Nej, men vi har blivit mer noggranna att kolla valsedlarna efter de här upptäckterna och röstmottagarna kontrollerar oftare, efter ungefär var femte väljare, att sedlarna står korrekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!