Skenande asfaltspriser– så påverkas kommunens arbeten

Stora prisökningar på asfalt till följd av kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland har lett till att underhållsarbetet av vägar stoppas på flera håll i landet.

Skenande asfaltspriser gör att vissa vägarbeten stoppas eller skjuts upp.

Skenande asfaltspriser gör att vissa vägarbeten stoppas eller skjuts upp.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-07-11 12:00

Trafikverket och ett antal kommuner har valt att nedprioritera vissa vägarbeten till följd av att asfaltspriserna rusat, vilket bekräftas av Jan-Erik Lundmark, nationell samordnare på Trafikverket, som säger att vissa planerade åtgärder får plockas bort eller skjutas upp.

– Asfalten har blivit cirka 35-40 procent dyrare jämfört med samma tid förra året. Det är både bindemedlet bitumen, drivmedel och att ta fram stenmaterialet som har blivit dyrare, säger Jan-Erik Lundmark.

På gatukontoret i Vimmerby kommun har man tagit viss höjd för detta i år.

– Vi har haft med en högre kostnad i våra beräkningar. De arbeten som vi har planerat att genomföra i år kommer att genomföras i år som det ser ut i nuläget, förklarar Roger Lindell, gatuchef på kommunstyrelseförvaltningen.

Roger Lindell menar att detta gäller så länge inget oförutsett händer framåt.

På Trafikverket kan man i nuläget inte svara på exakt vilka vägar som kan komma att drabbas. Jan-Erik Lundmark förklarar att underhållarbete av vägar planeras kontinuerligt beroende på hur prisläget ser ut.

Hur påverkas vägarna i Vimmerbytrakten av det höga asfaltspriset?

– Jag har ingen skarp lägesbild på alla geografiska ytor. Vi har ett prisläge nu som vi planerar för men det kan ju både stiga och sjunka inom bara någon månad och då kan den kartan se annorlunda ut, säger Jan-Erik Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!