Bilderna av nyhetsåret 2023 i Vimmerby kommun

Tre döda i en trafikolycka. Flera omfattande varsel om uppsägningar. Hot om nedläggning av flera småskolor och butiker som måste slå igen. Även lokalt ser vi många svarta och tråkiga nyheter under 2023. Men visst finns det goda nyheter också som att ett av kommunens största företag storsatsat på en solcellspark för bli självförsörjande på el, att Statt invigt sin mångmiljonsatsning på ett exklusivt spa eller att Novemberkåsan som kördes i Vimmerby blev en sällan skådad folkfest i skogarna. Här har vi sammanställt en del av alla nyheter vi förmedlat under året. Kanske du har missat någon av dem? Det säkraste sättet att inte missa någon nyhet under 2024 är att följa Vimmerby Tidnings alla kanaler. Gott Nytt År.

Maj. Samtliga tre personer som färdades i en personbil omkom vid en trafikolycka på riksväg 23 mellan Storebro och Hultsfred. Bilen körde av vägen och kolliderade med ett träd. Ett omfattande räddningspådrag kallades till platsen. De omkomna var alla tre kvinnor i 75-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby kommun.

Maj. Samtliga tre personer som färdades i en personbil omkom vid en trafikolycka på riksväg 23 mellan Storebro och Hultsfred. Bilen körde av vägen och kolliderade med ett träd. Ett omfattande räddningspådrag kallades till platsen. De omkomna var alla tre kvinnor i 75-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-31 14:00
undefined
September. Under hösten seglade den laddade frågan om småskolorna upp på agendan igen. Barn- och utbildningsnämnden måste skära bort runt 20 miljoner kronor i sin budget. En utredning som presenterades strax före jul visar att det är möjligt att lägga ner skolorna i Rumskulla, Brännebro, Djursdala och Tuna och spara minst 13-14 miljoner kronor. Nu är det upp till politikerna att avgöra om kommunen ska spara in på småskolor eller på något annat.
undefined
April. Den 19 april fick Vimmerby ett nytt varuhus i centrum när Rusta slog upp portarna i Coops tidigare lokaler på Norrtullgatan i centrum. En lång kö med männsikor väntade utanför när portrna slogs upp och de första kunderna kunde strömma in i butiken.
undefined
November. Årets stora folkfest i Vimmerby är sannolikt Novemberkåsan som drog åtskilliga tusen åskådare ut i skogen för att se när förarna tog sig igenom kärr och andra surhålor och även hjälpa de som körde fast att ta sig loss. Det eldades, sjöngs, signalerades och festades hela den mörka novembernatten och Vimmerby MS fick som vanligt högsta betyg av publiken.
undefined
Augusti. "Med en enkel genomlysning av de aktuella hemsidorna vi bevakar så hittar jag cirka 200 annonser som rör försäljning av sexuella tjänster, bilder eller videos i Kalmar län. Ser vi endast till Hultsfred, Vimmerby och Västervik är resultatet runt 40 annonser. Majoriteten i Vimmerby", berättar Elin Johansson via mejl och bekäftar att prostitution förekommer även i Vimmerby.
undefined
Januari. Vimmmerby Tidning kunde avslöja att kommunalrådet i Eksjö kommun, Markus Kyllenbeck (M) polisanmälts för flera otillåtna byggnationer och andra åtgärder på strandskyddad mark han äger vid sjön Gissen i Vimmerby kommun. Miljö- och byggnadsnämnden krävde kort senare att samtliga ingrepp skulle återställas. Så skedde också. Vid en ny inpektion i september var miljöinspektörerna nöjda. Polisanmälan ligger fortfarande för utredning.
undefined
April. Dagen före Valborgsmässoafton slog butiken Till Dej i Vimmerby igen för gott. Trots stark vilja gick det inte längre att hålla liv i verksamheten. Sofie Didi och Elisabeth Wolmeryd stängde med sorg i hjärtat och över att de kommer sakna mötet med kunderna.
undefined
Maj. chefsåklagare Martin Tidén beslutade att lägga ner utredningen om tjänstefel mot den polisman som kvällen före Julafton 2022 avlossade flera skott mot en man i Storebro som kastat en yxa som träffat en polisman i huvudet. Yxmannen avled dagen efter. Men polismannen friades alltså från ansvar.
undefined
September. Vimmerbybördiga familjen Elebring i Motala fick i september beskedet att fyraårige sonen Noel Elebring drabbats av sjukdomen akut lymfatisk leukemi (ALL). "I början var det en fajt med alla mediciner och att få en fyraåring att förstå varför han måste ta dem. Det kändes som att allt man gjorde var att tjata på honom, så det tog på krafterna. Nu har han lärt sig", säger Viktoria. I november kom vänner från Vimmerby och överraskade att familjen blivit utvald till "Vår stora dag" och fick 45 000 kronor som samlats in på Spöksmygen i Gästgivarehagen.
undefined
April. Familjeägda STG i Vimmerby säljs till spanska Teknia Manufacturing Group S.L.U. "Det är klart att det är känslofullt på alla sätt. Jag har vuxit upp med företaget och jobbat här i 35 år, de senaste 25 som vd. Jag tycker själv att vi tagit det till nästa nivå. Nu känner vi att det är dags att någonting annat kommer in och tar det vidare. Ingenting varar för evigt, kommenterade Peter Hjelte affären till Vimmerby Tidning. I Samband med affären bytte STG namn till Teknia Vimmerby.
undefined
Juni. Åbro bryggeris jättesatsning på en solcellspark för mer än 50 miljoner kronor invigdes i juni. Den ska göra Åbro självförsörjande på ström och säkra eltillgången i framtiden. Hela bryggeriet kommer att kunna drivas på solel och överskottet från parken säljs och förser tätorten med ström. Åbro finansierar hela investeringen på 50 miljoner kronor utan bidrag.
undefined
Maj. Samtliga tre personer som färdades i en personbil omkom vid en trafikolycka på riksväg 23 mellan Storebro och Hultsfred. Bilen körde av vägen och kolliderade med ett träd. Ett omfattande räddningspådrag kallades till platsen. De omkomna var alla tre kvinnor i 75-årsåldern och hemmahörande i Vimmerby kommun.
undefined
Maj. Sedan Vimmerbytjejen Matilda Strömdahl för några år sedan lämnade hemstaden har hon hunnit med mycket. Nu lever hon sitt drömliv i Stockholm, med anställning inom skönhetsbranschen som Influencer Marketing Lead på Bianca Ingrossos bolag. "Det är i Vimmerby jag kan landa och hämta energi. Jag älskar Vimmerby och hade inte kunnat tänka mig en bättre stad att växa upp i", kommenterade hon i Vimmerby Tidnings reportage.
undefined
Februari/juni. Två gånger under 2023 har Boklok tvingats lägga stora varsel om uppsägningar. Först 65 anställda i februari och sen ytterligare 50 i juni. "Med den låga försäljning vi ligger på och när vi inte kan se något annat än att den håller i sig hela 2023 och en bra bit av 2024 har vi inget val" motiverade fabrikschefen Robert Gurbin vid andra varslet. Samtidigt ser han ingen oro för fabrikens existens.
undefined
Oktober. Angelica Gunnarsson i Gullringen fick diagnosen trippelnegativ bröstcancer i början av 2023. "Det finns verkligen ett före och ett efter. Inte så att man fullt ut kan leva för dagen, men det där med att skjuta upp saker, nej..." sade hon i ett reportage till Vimmerby Tidning.
undefined
Juni. Miljö- och bygnadsnämnden gav klartecken för en spritfabrik i gamla lokstallarna i Vimmerby. I oktober kikade Vimmerby Tidning in hos Vimmerby Spritfabrik som än så länge har sin tillverkning av gin i temporära lokaler medan lokstallarna, som företaget köpt, renoveras och byggs om till lokaler för verksamheten.
undefined
December. Elin Cederholm och Hugo Thalin från Vimmerby är både kompisar, grannar och kollegor. På Julafton hördes deras röster i en animerad nytappning av Emil i Lönneberga, där karaktärerna är med om ett snöbollskrig, i SvT:s nya storsatsning på Astrid Lindgren i juletid.
undefined
November. Brandkåren i Tuna läggs ner, dels för att det är svårt att rekrytera personal, dels för att räddningstjänsten i Vimmerby behöver organisera om. Stationschefen i Tuna, Örjan Arvidsson, tycker det är tråkigt, men tror samtidigt att ett räddningsvärn som ska ersätta är det bästa alternativet.
undefined
November. Ett möte med en stor lös hund resulterade i att Nafisa Abdul Hadis chihuahua Kenny bets ihjäl medan blandrasen Lilly skadades svårt. Lilly kom hem efter flera operationer, men kommer inte att kunna få valpar efter attacken. "Hunden kom och bet och tuggade på Kenny som om att han var ett tuggummi", säger Nafisa, t.v. T.h. dottern Allicia. Även en anhörig till hundägarna berättade om händelsen och att hunden som attackerade inte är hemmahörande i Frödingen utan bara var på tillfälligt besök när den smet ut och att ägarna är förtvivlade över händelsen.
undefined
Januari. Året inleddes med skifte på kommunalrådsposten när Helen Nilsson (S) tog över efter Jacob Käll (C) som blev vice ordförande i kommunstyrelsen i och med att S och C bildat ny majoritet tillsammans med V. Den nya majoriteten har haft ett tufft första år med allt kärvare ekomiska förutsättningar. En följd av det är bland annat att planerna på en ny högstadieskola har stoppats.
undefined
April. Åbro Bryggeri i Vimmerby utsattes på långfredagen för ett utbrett dataintrång. "Man har gått in och krypterat våra servrar", säger Åbros vd Henrik Dunge om försöket som handlade om att pressa företaget på pengar. Först efter nära en vecka var bryggeriet i full drift igen. Hur mycket utrpessningsförsöket och avbrottet kostade Åbro är oklart.
undefined
December. Nyheten att Vimarhem ville köpa fastigheten på Sevedegatan där Systembolaget ligger dök upp under våren. I månadsskiftet november-december blev det formellt klart att Vimarhem köper fastigheten för nära tio miljoner kronor och kommer att bygga om den gamla postlokalen till kontor under 2024. Vd Johan Oléhn tror att det nya centrala kontoret blir ett lyft för både tillgängligheten och arbetsmiljön.
undefined
Oktober. Stadshotellets storsatsning på en exklusiv spa-anläggning i källaren på hotellet är klar. Budgeten på 10-15 miljoner har överskridits, men förväntningarna på anläggningen är stora. "Det kommer att vara värt det oavsett. Det här kommer kanske aldrig kunna räknas hem specifikt utan det vi vill se är att vi kan höja beläggningen på hotellet torsdag till söndag på våren och hösten" säger hotellchefen Martina Andersson här tillsammans med spa-chefen Eva Folkesson, t.h.
undefined
Augusti. En elvaåring var ensam hemma när han upptäckte att det brann i källaren på en villa i Storebro. Pojken slog larm till sin mamma, ringde räddningstjänsten och tog sig ut ur huset. Hans agerande räddade troligen villan från en totalbrand. Även en granne ryckte in och bistod innan räddningstjänsten kom fram.
undefined
Juni/Juli. Först meddelade butiken Bostons ägare att butiken upphör och en utförsäljning drogs igång. Det hjälpte inte. Ett par veckor senare försattes Boston i konkurs på egen begäran. Kim Wickström förklarade att det främst var sviter efter pandemin som tvingade fram det beslutet.
undefined
Augusti. Trots runt 100 millimeter regn bara i augusti tog grundvattnet plötligt slut i brunnarna i det lilla kommunala vattenverket i Toverum som försörjer 25-30 hushåll varav ett stort lantbruk med vatten. Vemab behövde köra vatten och fylla på brunnarna i flera dagar innan brunnarna fylldes på naturligt igen. "Ytterst lite regn når grundvattnet under den här tiden på året" förklarade VA-chefen Emma Jonsson som också säger att det generellt sett är för lite nederbörd och på fel sätt med kraftiga regn främst under växtperioden som också blivit längre.
undefined
September. Vimmerbys anrika tennisklubb firade 90 år med öppet hus vid utebanorna i Källängsparken. Där deltog bland andra 16 gentlemen från Vimmerby Classic Tennis. En unik falang inom tennisklubben som bara använder tillbehör och utrustning från Björn Borgs tid eller tidigare. Bland deltagarna fanns kung Gustav V (Ricky Andersson) och Björn Borg (Christian Olivesstam).
undefined
Maj. En Vimmerbybo i 25-årsåldern som ville bli "knarkkung" i stan gömde drygt 1,5 kilo amfetamin och nära 1,5 kilo cannabis på ett servicehus i Vimmerby kommun där han arbetade. Knarket som är värt närmare en halv miljon kronor på gatan upptäcktes av personal på arbetsplatsen. Mannen, som då redan dömts en gång tidigare under året, dömdes till ytterligare 2,5 års fängelse och ska avtjäna sammanlagt 4,5 år i fängelse. Efter det utvisas han från Sverige.
undefined
December. En bilförare hade änglavakt när han inte kunde stanna vid utfarten från Gullringen på riksväg 23. Han kolliderade med släpet på en tankbil på väg norrut. Personbilen fick omfattande plåtskador och fattade dessutom eld efter krocken. Den unga föraren togs sig dock ur bilen på egen hand och kunde lämna sjukhuset redan samma eftermiddag.
undefined
Juni. Värme och torka orsakade flera skogsbränder i juni. Bland annat i Viggesbo, Målen och precis intill nationalparken Norra Kvill. I det senare fallet sattes vattenbombning från både helikpter och flygplan in. I slutet av månaden brand det även i skogen nära Pelarne där bilden är tagen. Sen blev vädret mer ostadigt och risken för skogsbränder blev inte alls så påtaglig som befarat.
undefined
September. Urban Andersson var en av flera Gullringsbor som överaskades när ett TV-team från Postkodlotteriet plötsligt dök upp i samhället för att dela ut vinster. För Urbans del blev det 50 000 kronor och en splirrans ny elbil. På bilden har Sandra Dahlberg precis gjort sin entre på familjen Anderssons altan och meddelar honom den glada nyheten att han är en vinnare.
undefined
April. Ägaren till en grannfastighet till Ica i Vimmerby hävdar att kommunen begick allvarliga fel när Ica-fastigheten byggdes för 40 år sen och vill utreda det innan en ny detaljplan som tillåter en utbyggnation antas. Kommunen tycker tvärtom och menar att eventuella brister historiskt både prövas och kan rättas till i en ny planprocess. Den har genomförts under året och strax före jul godkände ett enigt fullmäktige planen för antagande. Beslutet kan överklagas fram till den 11 januari.
undefined
April. Efter en omfattande nysatsning och ombyggnaton slog Brygghuset upp ortarna igen i april med ny besättning vid rodret, bland annat i form av köksmästaren Albin Rydqvist och restaurang- och pubchef Nina Eklund.
undefined
Juni. Årets företagare i Vimmerby 2023 blev Mattias Eek, t.h. som driver Värme & Sanitet AB. Här mottar han utmärkelsen av Marcus Hamlin, ordförande för Företagarna i Vimmerby.
undefined
September. Det blev en dramatisk djurräddning i Storebro en söndag i sluitet av september. Två tjurar på rymmen gick ner sig rejält i ett lerigt dike. Räddningstjänsten jobbade i tre timmar med att få loss djuren. Ägaren, Martina Berg, tror att djuren skrämts av åskan dagen innan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!