Inget förbud i nuläget – men kan ändras snabbt

Just nu är det inget bevattningsförbud i sikte i Vimmerby. VA-chefen uppmanar dock till försiktighet för att minska risken.

Just nu ser grundvattennivåerna stabila ut. Men det kan ändras snabbt.

Just nu ser grundvattennivåerna stabila ut. Men det kan ändras snabbt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby2021-06-30 12:30

Den kalla våren och den inledande svala sommaren har gjort att grundvattennivåerna har legat stabilt. Nu börjar dock nivåerna sjunka efter den varma perioden som varit de senaste veckorna.

– Det är hög åtgång på vattnet just nu. Nivåerna sjunker men det gör det varje år så det är inte så konstigt, men hur fort det sjunker beror på torka och uttag. Jag skulle gärna se att man tänker sig för och spar på vattnet så att vi slipper bevattningsförbudet, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Även om bevattningsförbud inte kommer införas just nu vill Emma Jonsson vara tydlig med att det snabbt kan ändras.

– Det finns en risk att det blir bevattningsförbud. Det har gått fort under andra somrar, vi bevakar nivåerna hela tiden och om det rasar är vi beredda, men vi vill inte införa det i onödan, är det bevattningsförbud är det ett extremt läge, säger hon.

Förra året gick en hel sommar utan att bevattningsförbud behövde införas. Enligt VA-chefen berodde det på att det inte var lika långa varma perioder som det varit tidigare år. Även den minskade turismen i Vimmerby under förra sommaren kan ha varit en anledning till att vattennivåerna höll sig höga eftersom det var lägre förbrukning av vattnet då.

– Grundvattennivåerna just nu ser ungefär ut som samma tid förra året, vi har sett sämre år och bättre år men det är viktigt att tänka sig för när man vattnar och förbrukar vattnet till annat än hygien.

VA-chefen Emma Jonsson vill inte införa bevattningsförbud i onödan och uppmanar därför till sparsam vattenförbrukning.
VA-chefen Emma Jonsson vill inte införa bevattningsförbud i onödan och uppmanar därför till sparsam vattenförbrukning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om