Prishöjningen av virke tycks vara här för att stanna

Trävarubristen gäckade renoveringssugna under 2021. Nu tror flera virkesåterförsäljare att leveranserna är säkrade, men att de höga priserna lär kvarstå.

"Alla går och väntar på att virket ska gå ner i pris och det kommer det med all säkerhet att göra, men jag tror kanske inte att man ska förvänta sig några plötsliga rekordsänkningar, säger Linda Carlsson", vd för Materialmännen

"Alla går och väntar på att virket ska gå ner i pris och det kommer det med all säkerhet att göra, men jag tror kanske inte att man ska förvänta sig några plötsliga rekordsänkningar, säger Linda Carlsson", vd för Materialmännen

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2022-01-10 06:00

Prishöjningen på trävaror har varit remarkabel under pandemin och Linda Carlsson, Vd för Vimmerbyföretaget Materialmännen, menar att vi nog inte kommer att få se en återgång till de virkespriser vi hade före pandemin trots att utbudet återigen börjar hinna ikapp efterfrågan.

– Jag kan inte uttala mig om procent hit och dit men jag tror inte vi kommer att komma tillbaka till de låga nivåerna. Vi sänker våra priser vartefter våra leverantörer gör det och det skedde exempelvis en prissänkning på vissa sorters virke i november förra året. Vi följer helt enkelt råvarumarknaden, säger hon.

Linda Carlsson berättar att leveranskedjan stabiliserats men att det fortfarande finns problem med att få tag på virkessorter. Dessutom har trävarubristen påverkat inom fler områden, bland annat på möbelsidan.

– Vi kan i stort möta efterfrågan men det finns fortfarande sorter som har en längre leveranstid. Trä finns i väldigt många olika varor och det kan exempelvis bli brist på en viss fåtölj eftersom det är svårt at få tag i komponenterna som den byggs av, säger hon.

Trots att utbudet har stärkts är det svårt att sia om marknadens framtid, menar vd:n.

– Utbudet är bättre men å andra sidan vet man inte riktigt hur sågverken tänker framåt nu. Vissa har valt att dra ner på produktionen. Är det på grund av att efterfrågan är mindre eller på grund av att man vill bibehålla den höga prisbilden? Det är väldigt svårt att veta vad som kommer att hända med marknaden framöver. Alla går och väntar på att virket ska gå ner i pris och det kommer det med all säkerhet att göra, men jag tror kanske inte att man ska förvänta sig några plötsliga rekordsänkningar, säger Linda Carlsson.

undefined
Kristoffer Lindblad, Amanda Svensson och Andreas Karlsson på Byggmax i Västervik.

Hur mycket kan man tänka sig att priset på virke ökat under pandemin? Den frågan ställde vi på Byggmax i Västervik.

– Innan pandemin kostade en meter trall 12 kronor. I dag kostar samma meter trall 25 kronor. Det är en ökning på över hundra procent, förklarar återförsäljaren Kristoffer Lindblad.

Hans kollega Andreas Karlsson fyller i:

– Pratar vi kvadratmeter så kostade en kvadratmeter trall 100 kronor tidigare. I dag får du betala 210 kronor.

Även på Byggmax har utbudet av virke stabiliserats igen. Att de höga priserna kvarstår tror Lindblad beror på ett ökat pris på virke internationellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!