Uppsving för REKO: "Många vill ha kött att grilla"

Ett 15-tal producenter lämnade ut varor till en strid ström av kunder i tisdags då det var utlämning i Vimmerbys REKO-ring.

Ägg, kött och grönsaker producerar Daniel Hägerby på Alvas Naturbete.

Ägg, kött och grönsaker producerar Daniel Hägerby på Alvas Naturbete.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-08-10 06:00

Varannan tisdagskväll fylls parkeringen vid Granngården i Vimmerby av säljare och kunder i REKO-ring Vimmerby. Upplägget är att producenterna av bland annat ägg, kött, grönsaker och mejeriprodukter erbjuder sina varor på en facebooksida där kunderna lägger sina beställningar och kan betala i förväg och hämta ut.

Lena Andersson var en av besökarna i tisdags med dottern Nellie Strand. 

– Jag gillar att handla på det här viset. Jag har bland annat köpt lite mejeriprodukter i form av smaksatt yoghurt och eldost och dessutom lite gott bröd. Det känns bra att handla närproducerat. Är det bra kvalité gör det inget om det kostar några kronor extra, säger Lena Andersson.

I höst blir det två år som verksamheten har varit igång i Vimmerby. En producent som har varit med hela tiden är Totebo gård.

– Vi åker till Tjust, Oskarshamns och Eksjös Reko-ringar också. I Vimmerby var det lite segt en period när vi bara var tre producenter, men det har tagit fart igen och det är kul att se ett 15-tal producenter ikväll, säger Daniel Johansson.

Upplever du ett ökat intresse från kunderna?

– Det tycker jag. I sommar har det blivit ett uppsving då många vill ha kött att grilla. Vi ligger stadigt på mellan 20 och 30 kunder per gång, säger Daniel Johansson.

Daniel Hägerby från Alvas Naturbete i Högsby gjorde sitt första besök på Vimmerbys Reko-ring i tisdags.

– Vi har köttdjur och höns där grundkonceptet är fokus på betesmarken. Vi använder inget kraftfoder. Förutom ägg och kött erbjuder vi även grönsaker så man kan få ihop till en komplett måltid, säger Daniel Hägerby.

En annan lite mer långväga gäst bland producenterna var Jiri och Helena Holasek. De håller till i Havsjö utanför Bodafors där de odlar regnbågslax.

– Vi odlar fisken i strömmande vatten utan foder med antibiotika. Vanligtvis åker vi runt på marknader och evenemang och säljer våra varor. I coronatider finns inte den möjligheten så vi är tacksamma att Reko-ringarna finns så vi kan nå ut till nya kunder, säger Jiri Holasek.

Flera producenter erbjöd även grönsaker. René Verschoor på Lidhems gård hade med sig betor, squash och sallad och uppskattar möjligheten att nå ut.

– Vi som bor lite avsides har lite svårt att få kunder att komma ut till oss, så det här är bra. Det finns mycket att skörda i trädgården nu då säsongen är lite senare än vanligt efter en lite kallare vår och början på sommaren, säger han.

Jiri och Helena Holasek från Havsjö Delikatesser och Fisk.
Jiri och Helena Holasek från Havsjö Delikatesser och Fisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!