Lokala föreningen på fiskeuppdrag

Nyligen genomfördes provfiske i sjön Juttern. Måndag till fredag förra veckan var den lokala fiskevårdsområdesföreningen ute för att söka svar på en särskild fråga – hur mår Juttern?

Fredrik Eriksson får hjälp av sönerna Valter Eriksson, 13, och Harald Eriksson, 11, med att plocka upp näten.

Fredrik Eriksson får hjälp av sönerna Valter Eriksson, 13, och Harald Eriksson, 11, med att plocka upp näten.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-08-15 06:00

Det är en tidig fredagsmorgon när Vimmerby Tidning kommer fram till Jutterns västra kant. Där är ett gäng från Juttern-Erlångens fiskevårdsområdesförening redan på gång ut med sina båtar. Tio fiskenät har legat ute över natten på lite olika djup runt om i sjön och nu har det blivit dags att plocka upp dem, för att se vilka fiskar som har fastnat.

Till hjälp har föreningen Ola Helmerson, fiskerikonsulent från Svenska Hushållningssällskapet. Han förklarar vad det är som är på gång.

– Det vi ska göra nu är att plocka upp näten för att se fördelningen av fiskar som fastnat och räkna hur många olika arter vi hittar. Förra gången provfiske genomfördes i den här sjön hittades sexton arter, men den här gången är vi hittills uppe i elva. Målet är inte att få så mycket fisk som möjligt, utan snarare så stor variation som möjligt, säger han.

undefined
Solen tittade fram på ute på sjön under fredagsmorgonen.

Förra gången den här typen av provfiske genomfördes i Juttern var för 24 år sedan, så mycket kan ha hänt sedan dess.

– Man säger väl att det kan vara bra att genomföra provfiske ungefär var femte år, men det är lite olika hur ofta det görs.

Vi får följa med ut i en båt när några av näten plockas upp. De är uppdelade i sektioner, vissa mer finmaskiga än andra, för att kunna fånga fiskar i olika storlekar.

Hur kommer det sig att ni gör det här nu för första gången på så många år?

– Det är så att vissa har börjat prata om att de inte längre får någon gös när de fiskar här. Då tänkte vi att det var dags att kolla hur det egentligen står till med fiskbeståndet, för att se om vi eventuellt behöver vidta några åtgärder. Nu verkar det faktiskt som att sjön ändå har en fin gösstam, säger Fredrik Starenflykt från fiskevårdsområdesföreningen.

undefined
Ett av näten som legat ute över natten plockas upp ur sjön.

Starenflykt är en av ett femtontal personer från föreningen, i åldrarna 6 till 70 år, som engagerat sig i provfisket under veckan. Varje dag från veckans start har de hjälpts åt att fixa med näten och föra protokoll över vad de hittar.

– Det går snabbare och snabbare för oss för varje dag som går.

Just den här morgonen är bröderna Valter Eriksson, 13, och Harald Eriksson, 10, med och hjälper till. Enligt dem är den roligaste biten att plocka upp näten, men det är inte lika kul att behöva plocka loss fiskarna som trasslat in sig. Mest är det små mörtar, gös, abborre samt en och annan gädda som fastnat.

– Jag har hjälpt till flera dagar under veckan, men en dag stannade jag hemma och bakade istället, säger Harald.

Storebrorsan Valter har också varit med en majoritet av dagarna, trots att vädret varit regnigt och grått alla dagar innan just denna.

– Mest fisk har vi nog fått upp i Brännviken, berättar han.

undefined
Bröderna Valter och Harald jobbar effektivt med att lossa fiskarna från näten.

De båda bröderna verkar ha stenkoll på sina arbetsuppgifter och jobbar på både effektivt och fokuserat. Medan de rensar näten tillsammans med ett annat gäng, ger sig experten Helmerson ut för att mäta lite andra saker i vattnet, så som siktdjup och syrehalt. När han är tillbaka passar vi på att ställa frågan som hela arbetet kretsar kring: Hur mår egentligen Juttern?

– I huvudsak bra skulle jag säga, även om det är lite vanskligt att uttrycka bara såhär. När det kommer till siktdjupet är det bättre än jag trodde och det finns mycket syre i vattnet.

Det fullständiga resultatet från mätningarna kommer att publiceras på fiskevårdsområdets hemsida.

undefined
Ett helt gäng från Juttern-Erlångens fiskevårdsområdesförening hjälper till med näten.
Tolv fiskenät har under veckan lagts ut och plockats upp från olika djup runtom i Juttern.
Tolv fiskenät har under veckan lagts ut och plockats upp från olika djup runtom i Juttern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!