Kommunen avbryter ungdomsprojektet efter 15 år

Vimmerby kommuns 15-åriga utbyte med Mukono i Uganda är över. I varje fall tills vidare. Förslaget i Ugandas parlament som innebär att homosexuella kan komma att straffas med döden får Vimmerby kommun att lägga ner tankarna om ett nytt samarbetsprojekt.

Vimmerbyungdomar på besök i Mukono 2012. De överlämnar insamlade pengar till ungdomsrådet och borgmästaren i Mukono. Nu är situationen dessvärre en helt annan i Uganda.

Vimmerbyungdomar på besök i Mukono 2012. De överlämnar insamlade pengar till ungdomsrådet och borgmästaren i Mukono. Nu är situationen dessvärre en helt annan i Uganda.

Foto:

Vimmerby2023-04-12 14:37
undefined
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

– Det ser allt annat än positivt ut just nu i Uganda med tanke på förhållningsätt till hbtq-personer. Dessutom avråder svenska ambassaden ungdomar från att åka till landet just nu, då kan vi inte fortsätta med ungdomsutbytet, säger Helen Nilsson (S).

Sen 2007 har Vimmerby kommun och Mukono haft flera utbytesprojekt med inriktning på ungdomar. Bland annat har ungdomar från Vimmerby varit delaktiga i att utveckla ett "Ungdomens hus" i Mukono. Samarbete har skett inom ramen för Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, som finansieras av Sida.

undefined
Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

När det var dags att ansöka om en ny period i höstas tvekade Vimmerby kommun. Främst för att det inte fanns tillräckligt med personella resurser.

Nu gör läget i Uganda, som är på god väg att anta en de mest extrema hbtq-lagarna i världen, samt en interpellation från oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) där han ifrågasätter kommunens samarbete att kommunstyrelsen beslutar att inte göra någon ansökan.

– Det är ett bra beslut att vi nu markerar när man bryter mot mänskliga rättigheter och när utvecklingen i Uganda går åt fel håll, säger Niklas Gustafsson.

Helen Nilsson instämmer.

– Men vi lämnar en dörr öppen. I det fall situationen förbättras i Uganda, finns en möjlighet att ansöka om ett nytt projekt med fokus på demokrati och ungdomar, säger Helen Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!