Ungdomsfylleriet på rekordlåg nivå

På onsdagen arrangerade Vimmerby kommun en alkoholförebyggande dag på gymnasiet. På plats för att informera fanns polisen, kommunens beroendeenhet, IOGT-NTO och MHF.

Janne Johansson, MHF, Håkan karlsson, polisen, Jimmy Alexandersson, IOGT-NTO, och Anja Persson, ungdomspedagog och ANDT-samordnare på Vimmerby kommun.

Janne Johansson, MHF, Håkan karlsson, polisen, Jimmy Alexandersson, IOGT-NTO, och Anja Persson, ungdomspedagog och ANDT-samordnare på Vimmerby kommun.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-05-29 15:00

Anja Persson, ungdomspedagog och ANDT-samordnare på Vimmerby kommun, berättar att syftet med dagen är att informera ungdomarna på gymnasiet om skaderisker med att dricka alkohol och fördelarna med att inte göra det.

– Vi försöker bjuda hit lite olika aktörer som just jobbar med de här frågorna, aktörer som kan informera om olika saker ur olika perspektiv.

– Det är viktigt att diskutera och lyfta de här frågorna med ungdomarna. Men också att lära ut lite om det, även om ungdomar rent generellt vet mycket om alkohol, säger Anja Persson.

Vad gäller drickandet bland ungdomar berättar Anja Persson att det minskar konstant.

– Det är färre antal ungdomar som dricker i dag än vad det någonsin har varit. Det är inget unikt för Vimmerby, utan det ser vi i hela landet.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror det att det handlar om att ungdomar idag är lite mer medvetna om vad alkoholdrickande kan ge för konsekvenser, och man kanske prioriterar andra saker på sin fritid.

– Sedan tror jag också att föräldrar jobbar mer med sin relation till barnen. Jag pratar väldigt mycket med föräldrar kring hur viktigt det är att främja sin relation, prata om alkohol och visa tydligt att det inte är okej att dricka om du är under 18, säger Anja Persson.

Kan det upplevas moraliserande av ungdomarna?

– Vi försöker att inte tjata och moralisera, utan gör det lite lättsammare. Men det är viktigt att ändå vara tydlig och korrekt med budskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!