Distriktsveterinärerna öppnar nattjour igen

Distriktsveterinärerna i Västervik-Vimmerby öppnar sin nattjour igen. Två nya veterinärer har minskat veterinärbristen något.

Distriktsveterinärerna drar igång sin nattjour igen. Skylten hör till veterinärstation i annan del av landet.

Distriktsveterinärerna drar igång sin nattjour igen. Skylten hör till veterinärstation i annan del av landet.

Foto: Catrin Renlund

Vimmerby2023-12-03 05:00

Det var i våras som distriktsveterinärerna fattade det drastiska beslutet. På grund av personalbrist fick distriktet Västervik-Vimmerby-Oskarshamn upphöra med sin nattjour från och med den 5 juni.

Under hösten har läget förbättrats något. In har två polska veterinärer kommit, och efter två månaders inskolning så är de redo att jobba mer självständigt. Det öppnar för att starta nattjouren igen.

Hur har det fungerat under den här tiden utan nattjour?

– Det har funnits akuta fall då en veterinär fått åka hit från Söderköping. Det säger sig självt att det kan bli tunga pass för veterinärerna, säger Annelie Pettersson, teamledare i Västervik.

I andra fall har det varit djurägare som gått göra en resa under natten, och det har hänt att man kommit överens om att träffas någonstans på halva vägen för en undersökning. Annelie Pettersson säger att man för det mesta har mötts av förståelse från djurägarna.

– Veterinärbristen är så välkänd i djursverige nu. Man vet att det kan vara svårt att få tid hos en veterinär.

Fortfarande finns det vakanser i organisationen i norra Kalmar län att fylla. Samtidigt som det kom in två veterinärer gick en annan ut på föräldraledighet. Tillskottet var ändå tillräckligt för att kunna dra igång nattjouren.

Annelie Pettersson säger också att det kan finnas tillfällen då veterinärerna avstår från att göra nattliga utryckningar, av arbetsmiljöskäl.

– Vi har 24-timmarsjourer. Har man arbetat 15-16 timmar och är trött så har man rätt till sömn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!