Rådet till rådvilla: Ta fjärde sprutan

Den fjärde dosen vaccin finns tillgänglig för alla över 18 år i länet. Bör man ta den om man inte tillhör riskgrupp? Ja, säger Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare.

Den fjärde dosen rekommenderas inte allmänt till de som inte tillhör en riskgrupp eller är över 65 år. Men Per-Åke Jarnheimer säger att man gott kan ta den, för säkerhets skull.

Den fjärde dosen rekommenderas inte allmänt till de som inte tillhör en riskgrupp eller är över 65 år. Men Per-Åke Jarnheimer säger att man gott kan ta den, för säkerhets skull.

Foto: Pär Bäckström

Vimmerby2022-10-12 06:00

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är 65 år eller äldre, eller tillhör en riskgrupp, att ta en femte dos av covidvaccin.

Samma rekommendation gäller för den fjärde dosen vaccin, men även alla andra ner till 18 år kan boka för den dosen. 

Det har rått oklarheter om de som inte tillhör en riskgrupp ska ta den fjärde dosen. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att tre doser ger ett fullgott skydd, för alla som inte tillhör en riskgrupp eller är över 65 år.

"För denna grupp är värdet av ytterligare en påfyllnadsdos begränsat och rekommenderas inte generellt", skriver man.

Per-Åke Jarnheimer är läkare och arbetar inom smittskyddet i regionen. Han tycker ändå att man ska passa på att vaccinera sig med dos fyra, trots allt.

– Vad är risken med vaccination, kontra vinsten? Det är en fråga man får ställa sig. Då väger risken väldigt lätt. Det är välbeprövat vaccin, vi vet att det inte är farligt. Jag skulle rekommendera: det är bara att vaccinera sig.

Även för den som är frisk och inte över 65?

– Ja. Det finns ingen anledning att inte ta dosen.

Det är inte så många som tagit den fjärde sprutan, av de som inte tillhör riskgrupp. 

Tror du att man väntar på ett uppdaterat vaccin, som hjälper bättre mot BA5, den variant som dominerar nu?

– Jag tror nog det, att folk tänker så. Men jag skulle ändå ta det. Det vaccin vi har nu är tillräckligt bra på att skydda mot svår sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!