Två tidningar inleder nära samarbete

Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen börjar samarbeta och bildar ett eget affärsområde.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Kinda-Posten föreslås bli Christoffer Nielsen.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Kinda-Posten föreslås bli Christoffer Nielsen.

Foto:

Vimmerby2018-04-17 16:13

Norrköpings Tidningars Media (NTM) som äger Västerviks-Tidningen köpte för en tid sedan Swepress där bland annat Vimmerby Tidning ingår. Nu är ett förslag till omorganisation klart som presenterades under tisdagen. Förslaget går ut på att Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning och Kinda-Posten bildar ett eget affärsområde i nordöstra Småland. Tidningarna kommer att ha en gemensam ledning. Christoffer Nielsen, nuvarande nyhetschef och chefredaktör för Västerviks-Tidningen, föreslås som chefredaktör och ansvarig utgivare. Christian Ingemarsson som i dagsläget är affärsområdeschef i Östgöta Media föreslås till posten som affärsområdeschef för Västervik och Vimmerby.

– Gemensamma säljgrupper och utökat samarbete kommer stärka produkterna både lokalt och regionalt vilket är en förutsättning för att fortsatt vara det naturliga valet vid marknadsföring, säger Christian Ingemarsson. Grunden till förslaget handlar om att Västervik och Vimmerby har mer gemensamt med varandra än vad de har med Östergötland.

– Samarbetet kommer att ske både redaktionellt och kommersiellt. Men det är självklart att Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning kommer att vara fristående tidningar med egna lokala nyhetschefer som ansvarar för sina egna redaktioner, säger Christoffer Nielsen.

Kan du ge ett exempel på ett redaktionellt samarbete?

– Ja, i förslaget har vi en gemensam sportredaktion med en sportchef som kommer att verka för båda tidningarna. På så sätt frigör vi resurser vilket gör att det kommer bli en bättre bevakning.
– Framöver kommer vi även hotta upp Vimmerby Tidnings nyhetssajt och mobilappen. Det kommer bli ett rejält lyft. Vi kommer fokusera onlinejournalistik för att stärka oss på den digitala marknaden i Vimmerby. 

Hur mycket Vimmerbyartiklar blir det i Västerviks-Tidningen?

– Det kommer att bli en del. När vi följer trafik online så ser vi att nyheter fån de respektive orterna tas emot väl. Men det är såklart de lokala nyheterna som gäller i första hand. För Vimmerbys del vill man läsa mycket om Västervik. Det materialet kommer att produceras av redaktionen i Västervik.

Hur ser det ut på personalsidan?

– Jag vill inte föregå några fackliga förhandlingar, men de effektiviseringar som ligger i förslaget handlar om att stärka bemanningen med reporterkraft. Folk ska göra rätt saker.

Ordförande för Journalistklubben i Västervik, Karin Hertz, säger att förhandlingar kommer att inledas i nästa vecka.

Lars-Göran Bexell, ordförande för Journalistklubben i Vimmerby, ser förslaget om ny organisation som en naturlig del i utvecklingen.

– Det måste till en del uppoffringar med neddragningar, men i slutändan blir det nog bra, säger han.

Affärsområdeschef för Vimmerby och Västervik föreslås bli Christian Ingemarsson.
Affärsområdeschef för Vimmerby och Västervik föreslås bli Christian Ingemarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!