Vimmerbys Broadwaystjärna är ute och cyklar

Från Broadway till Vimmerby. Ulf Carling är en man med, minst sagt, många strängar på sin lyra. Mellan konserterna och showerna med The Carling Family passade han på att visa upp sin unika cykel på torget.

Konsten att balansera, cykla och spela trumpet samtidigt är det inte alla som behärskar. Ulf Carling är en av dem som gör det.

Konsten att balansera, cykla och spela trumpet samtidigt är det inte alla som behärskar. Ulf Carling är en av dem som gör det.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-10 17:00

Att showa började Ulf Carling med redan som liten och musiken har varit med honom hela livet. Som en del av The Carling Family, det jazziga familjebandet, är hans jobb att uppträda och stå på scen. Frontfigur i bandet är storasystern Gunhild Carling som är mer känd för en bredare publik. Medan hon bor i Kalifornien har lillebrorsan valt att slå sig ner i Toverum i Vimmerby, dit han flyttade för ungefär fem år sedan från hemorten Göteborg.

– Att flytta hit är det bästa som har hänt mig, berättar han.

Carling beskriver hur flytten har gjort det möjligt för honom att förverkliga sina tankar och idéer. Med hjälpsamma grannar och mycket plats får han ett kreativt utrymme att leka runt med som han inte haft tidigare. Det finns ett lugn här som är bra för mig, menar han.

– Jag har utvecklat mig otroligt mycket som artist efter flytten, säger Ulf Carling.

Hemma i Toverum har han tagit hjälp av grannarna för att tillverka saker till sitt showande som inte finns till salu någonstans. Carlings uppträdanden handlar nämligen inte bara om att spela och sjunga utan de har tydliga cirkusinfluenser och kan beskrivas som varité. Han skiner upp efter att ha fått en fråga om den, lite speciella, hembyggda enhjulingen han har med sig och berättar exalterat om hur han fått syn på en äldre smålännings tidigare konstruktion av någon sorts enhjuling utformad som en sorts vinkel. Den fick bli hans inspiration.

– Det såg helt absurt ut. Det var inte helt enkelt att räkna ut hur man skulle göra den där, men till slut lyckades vi, säger han.

Under projektets gång stötte de på flera problem som behövde lösas innan cykeln var brukbar. Att bygga en cirka två meter hög cykel som dessutom ska funka är inte en lätt uppgift, men med lite lagarbete gick det i mål. Cykeln fungerar i allra högsta grad, vilket Carling tog chansen att visa upp på Stora torget under fredagsförmiddagen.

undefined
En stege kommer väl till pass för att komma upp på den höga cykeln.

Efter stoppet i centrum, som roade många torgbesökare, ska Carling göra sig redo för nästa show. Han berättar att det är väldigt roligt att resa runt på det sätt som han gör, även om det kan vara slitsamt ibland. I lördags var han i Frankrike för att uppträda, tisdags var han på Österlen och imorgon ska han med familjebandet till Alicante. 

– Mitt jobb är ingenstans, det är överallt!

Ulf Carling har showat sedan barnsben.
Ulf Carling har showat sedan barnsben.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!