Välbesökt julmarknad på Näs – Covidpass avskräckte inte

Kringlor från Brantestad, ost från Lida, glögg från Öland. Det är bara några exempel på de läckerheter som dukades upp på Julmarknaden på Näs i Vimmerby.

Det doftade jul lång väg från Madeleine Anderssons disk. Hon hade dukat upp med alla tänkbara sorters julblommor och annat grönt som hör säsongen till.

Det doftade jul lång väg från Madeleine Anderssons disk. Hon hade dukat upp med alla tänkbara sorters julblommor och annat grönt som hör säsongen till.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2021-12-12 10:00

Det kom att bli en riktigt välbesökt julmarknad, att besökarna fick visa Covidpass i entrén var inget som avskräckte. 

– Det är bara någon enstaka som vi har fått avvisa, säger Mia Thelin, verksamhetschef på Astrid Lindgrens Näs, och lite av marknadsgeneral för julmarknaden.

undefined
Mia Thelin, verksamhetschef på Näs berättar att det kommit en jämn ström av besökare till julmarknaden och att det fungerat perfekt med passkontrollen i entrén.

Det var ett drygt 40-tal utställare som dukade upp sina varor, och som så ofta på julmarknader runt om i trakten var tonvikten på lokalt mathantverk och slöjd i de mest skilda material.

undefined
Trots att det var mycket folk i rörelse blev det aldrig trångt på julmarknaden. Kan vara så att covidpasset i entrén fick besökarna att tänka lite extra på den saken.

Det absolut mest närproducerade i matväg var Brantestadskringlorna. De bakades på plats i Prästgården. Fyra kvinnor från Brantestad jobbade för fullt med sina kokta kringlor.

– Att koka kringlorna är en gammal teknik för att bevara vetebröd, säger Els-Marie Heelge, medan hon hastar förbi med en plåt kringlor.

– Vi har tagit oss an det här för att bevara tekniken. Och för att visa att det inte bara är grisar som kommer från Brantestad.

undefined
Absolut mest närproducerade livmedel på marknaden var Brantestadskringlorna. De bakades på plats av bland andra Annelie Styrbjörn.

Els-Marie Heelge har hjälp i köket av Annelie Styrbjörn, Marianne Berg och Anki Svensson.

Precis innanför dörren till prästgården stod Christer och Simona Fredriksson från Öland och sålde sin prisbelönta glögg.

– Vi brukar åka på en del julmarknader, berättar Christer, men den här är den mest genuina hantverksmarknaden.

undefined
Lions Club hade inga kärva tider på marknaden. Tvärt om, var det drag efter julkärvarna, berättar Moa Andersson, som sålde kärvar och kransar.

Förutom utställarna bjöd julmarknaden på Näs också på en nyheten, med högläsning och det var en berättelse skriven av Astrid Lindgren själv. En jul i Småland, heter den och Astrid berättar om sin barndoms jular, just här på Näs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!