Efter lanseringen – spritfabriken överträffar målen

I början av veckan släpptes Vimmerby spritfabriks gin i hyllorna på utvalda systembolag. När gänget bakom ginen ombeds att sammanfatta försäljningsstarten är svaret enkelt: "Helt klart över förväntan."

Gänget bakom Vimmerby spritfabrik är från vänster Mikael Carlsson, Tobias Riberth (tidigare Fridell), Mathias Lennström och Robin Carlsson. "Vi lär oss på vägen", säger de.

Gänget bakom Vimmerby spritfabrik är från vänster Mikael Carlsson, Tobias Riberth (tidigare Fridell), Mathias Lennström och Robin Carlsson. "Vi lär oss på vägen", säger de.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-10-05 19:00

Så småningom ska de gamla lokstallarna i Vimmerby få nytt liv, när Vimmerby spritfabrik flyttar sitt gindestilleri dit. Tills vidare håller de till med sin produktion i en privat källare. Lite skämtsamt skulle det kunna liknas vid en mansgrotta, men de själva väljer att referera till lokalen som sin tomteverkstad.

– Man får ju såklart inte ha sån här produktion i vilken lokal som helst, utan det finns en del krav. Den här lokalen har fått godkänt i alla kontroller och Skatteverket har godkänt tillverkningen som skattebefriad, försäkrar Mikael Carlsson.

undefined
I dagsläget har Vimmerby spritfabrik flera små alambicer, men när de flyttar till sina nya lokaler är tanken att de ska ha en som rymmer cirka 400 liter.

I ett hörn finns flera stationer med destilleringsapparater, så kallade alambicer. I ett annat fylls flaskorna på och i ett tredje fixas etiketter och korkar. Den dryck som idag tillverkas där är en så kallad pre batch-gin, vilket de valt att kalla den lite som en försäkring för sig själva, eftersom de i framtiden kan komma att utveckla en annan mer huvudsaklig signaturgin.

– Det är inte så att vi inte är nöjda med smakbilden, för det är vi verkligen. Men det är med den här batchen som vi har kunnat testa oss fram och göra alla "bebisfel" i liten skala, så att vi slipper göra dem när vi växer upp som tillverkare och företag sen, säger Tobias Riberth.

undefined
Gänget bakom Vimmerby spritfabrik är från vänster Mikael Carlsson, Tobias Riberth (tidigare Fridell), Mathias Lennström och Robin Carlsson. "Vi lär oss på vägen", säger de.

För att komma fram till de rätta smakerna har mängder av olika kryddningar satts på prov. Grunden i ginen är enbär och koriander, men i övrigt har de testat sig fram med allt ifrån rosenblad och fläder, till kanel eller älgört. 

Vilken är den största floppen?

– Det skulle nog kunna vara min tacogin. Vi testade att krydda med spiskummin, men det tog över alldeles för mycket så det blev inget vidare, säger Mathias Lennström och skrattar.

undefined
Än så länge sker gintillverkningen i liten skala, men tanken är att den ska trappas upp längre fram.

I början av veckan lanserades deras gin på systembolaget i Vimmerby, Hultsfred och Kisa, efter att tidigare endast ha varit en beställningsvara. I Vimmerby tog det inte lång tid innan hyllorna gapade tomma. Inte heller tog det lång tid innan en ny pall behövde packas i ordning för leverans till systembolagets lager.

– Vi kan konstatera att försäljningen hittills verkligen har varit över alla mål vi satt upp internt, säger Riberth.

Någon prognos för när de kan flytta till de nya lokalerna vill de inte dela med sig av, men ett tag till blir de kvar i sin lilla tomteverkstad.

undefined
Korkarna bränns för hand, för att märkas med företagets logga.
För att komma fram till en bra smakbild har mängder av batcher bryggts, med olika kryddningar. "Det har varit väldigt höga toppar och väldigt djupa dalar kan man säga", säger Tobias Riberth om varianterna.
För att komma fram till en bra smakbild har mängder av batcher bryggts, med olika kryddningar. "Det har varit väldigt höga toppar och väldigt djupa dalar kan man säga", säger Tobias Riberth om varianterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!