Här växer spritfabriken fram: "Vi har ingen brådska"

Arbetet med en spritfabrik för gintillverkning i Vimmerby fortsätter framåt. Vimmerby Tidning har gjort ett nedslag på bygget.

Mathias Lennström, en i gänget bakom spritfabriken, besöker själv bygget ett par gånger i månaden. När Vimmerby Tidning kommer på besök är det han som visar oss runt.

Mathias Lennström, en i gänget bakom spritfabriken, besöker själv bygget ett par gånger i månaden. När Vimmerby Tidning kommer på besök är det han som visar oss runt.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-04-07 20:00

Än så länge sker Vimmerby spritfabriks gintillverkning i en privat källare, men så småningom ska destilleringen ske i en egen fabrikslokal. Gänget bakom satsningen har tidigare haft en förhoppning om att kunna öppna fabriken till sommaren, men som det ser ut nu kommer det inte bli så.

– Saker kommer emellan och allt har en tendens att ta längre tid än man tror. Vi har ingen brådska, men är vi färdiga någon gång efter sommaren vore det bra, säger Mathias Lennström.

undefined
Mathias Lennström, en i gänget bakom spritfabriken, besöker själv bygget ett par gånger i månaden. När Vimmerby Tidning kommer på besök är det han som visar oss runt.
undefined
Lennström pekar och visar i ritningarna när han förklarar hur allt ska bli. Spiraltrappan som skymtas till vänster har ännu inte byggts, men det är via den, upp i "tornet", man ska gå för att ta sig till övervåningen.

När Vimmerby Tidning kikar in på bygget i de gamla lokstallarna syns det att den anlitade byggfirman, Byggklason, håller på att lägga bjälklag till det som ska bli övervåning med bland annat en köksdel, en loungedel för ginprovningar, kontor och toalett.

Köksdel?

– Det är till viss del för att vi ska kunna bjuda på lite snittar och sånt när det är provningar här, vilket är tanken. Men vi kommer inte att ha en restaurang här, utan det blir mer för att kunna ha små event.

undefined
Här växer övervåningen fram. Nu pågår arbetet med bjälklag, men så småningom ska det byggas både kontor, kök, loungedel, toalett och glasräcken.

Exakt hur ofta och i vilken utsträckning det kommer att anordnas den typen av event är ännu lite oklart. Kvartetten bakom Vimmerby spritfabrik kommer förmodligen att hålla i rundvandringar och vissa provningar själva, men Lennström öppnar också upp för att det kan vara andra inblandade i det. Men huruvida någon kommer att anställas för att vara på plats mer regelbundet får framtiden utvisa.

– Vi får testa oss fram lite. Vi vet egentligen inte alls hur det kommer bli eftersom det här fortfarande är något vi gör som en hobby.

undefined
På undervåningen ska själva produktionen ske, men exakt hur stor den kommer att vara återstår att se. "Här nere kommer det egentligen inte hända så mycket mer än att väggarna ska bli finare och lite så. Det blir liksom ett fabriksgolv", säger Mathias Lennström.
undefined
I ett av hörnen på nedervåningen byggs det som ska bli ett kombinerat förråd och teknikrum.

Det är på den redan nu befintliga nedervåningen som tanken är att själva produktionen ska ske. Där kommer det inte ske särskilt mycket ombyggnation, men väggarna ska snyggas till, ett kombinerat teknikrum och förråd håller på att byggas och en stor alambique, eller pot still som det kallas på engelska, ska in. Utöver det är det mest smådetaljer som ska fixas till.

– Vi vill att det fortfarande ska vara lite industrikänsla här inne. Vi har till exempel fixat till fönsterna och valt att behålla själva metallgallret i dem, men sen kommer vi också att sätta en extra fönsterruta på insidan.

undefined
Lokstallarna har länge stått tomma och tidigare var en stor del av fönstrena krossade. Nu har de lagats och fixats till, men metallgallret ska behållas.
undefined
När spritfabriken växer fram finns en strävan att behålla vissa originaldetaljer. Bland annat ska gamla element blästras och snyggas till innan de sätts upp igen.
undefined
Just nu är byggnaden omringad av ett provisoriskt stängsel, men i framtiden kommer området att vara mer ordentligt inhägnat.

Det är en hel del ni ska fixa till här inne – hur stor ekonomisk investering innebär det?

– Det kan jag faktiskt inte svara på, jag vet inte riktigt.

Är det många miljoner?

– Några är det väl för att det ska bli färdigt.

Vid sidan av bygget pågår också arbetet med produktutveckling. På måndagen den 8 april släpper Vimmerby Spritfabrik en snaps – en akvavit med kummin.

undefined
Tidigare har Vimmerby spritfabrik endast tillverkat gin, men i början av nästa vecka släpper de en snaps på vissa lokala systembolag. På sikt hoppas de att den kan bli del av ett standardsortiment. "Processen är samma som när man gör gin, man destillerar med kryddor", förklarar Lennström.
undefined
När flaskan till snapsen valdes gick man mer på design än på vad som är praktiskt. "Vi tycker att flaskan är väldigt snygg, men det är klart att vi har funderat på att den kanske välter lätt eftersom den är så smal och hög".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!