Erikshjälpen laddar inför kommande flytten

Erikshjälpen i Vimmerby har återigen en bra sommar tack vare turister och trogna kunder. Och snart blir det flyttdags.

Peter Magnusson, butikschef, är nöjd med sommaren hittills.

Peter Magnusson, butikschef, är nöjd med sommaren hittills.

Foto: Carl Abrahamsson

Vimmerby2022-08-02 20:00

När butikschefen Peter Magnusson tar emot Vimmerby Tidning i Erikshjälpens stora lokaler börjar det redan bildas en kö utanför, i väntan på öppning. Den omskrivna kön är något butikspersonalen fått vänja sig vid, men med stora leenden.

– Det har byggts upp som en liten kultur kring kön, berättar Peter Magnusson. Det kanske ingår i upplevelsen av att besöka oss? Vi hade kö även innan pandemin så kön har inte med den att göra. Att köa ingår i upplevelsen, tror jag. Vi fogar oss ganska bra som svenskar. 

Hur har sommaren varit hittills?

– Fantastiskt bra, speciellt den senare delen av juli. Det är mycket turister i området i år och vi har verkligen alla åldersgrupper som kunder. Vår omsättning är ungefär lika stor som innan pandemin, så det tar sig.

– Vi har ingen passkontroll, men danskar, tyskar, holländare och svenskar är de främsta nationaliteterna.

Vad tror du uppsvinget för antik och loppis handlar om? Är det TV:s förtjänst?

– TV har alltid en genomslagskraft, svarar Magnusson. Men folk är mer medvetna om hållbarhet nu också. Det är inne med second hand, hållbarhet, miljömedvetenhet. Det kommer vara så framöver också tror jag. Det vi har här är verkligen hållbart. Återbruk, helt enkelt.

– Allra bäst går avdelningen för Hem och Hushåll men alla avdelningar har definitivt sina kunder. Alla är lika viktiga. Vi får in så många olika saker hela tiden. Och vi fyller på hela tiden i lokalen. 

Senare under året kommer Erikshjälpen att flytta till nya lokaler (Jysks gamla lokaler). Tanken är att det ska bli en matbutik i de nuvarande lokalerna.

– Flytten blir självklart en utmaning, förklarar Peter Magnusson. Men det är en kick att komma till ett nytt ställe. Det blir en massa jobb såklart men vi tror att det blir en bra lösning för oss. Lokalen är något mindre men det är marginellt. Vi vet också att våra kunder alltid kommer hitta till oss. Vi håller på med ombyggnaden men mer än så vet jag inte just nu.

En stor skillnad mellan Erikshjälpen och andra Loppis/Antik-affärer är att pengarna går till välgörenhet.

– Vi är jättetacksamma för alla gåvor, avslutar Peter Magnusson. Överskottet går ju till behövande barn. En stor del av hundralappen går vidare till de behövande. Vi samarbetar med en rad olika organisationer i världen och vi har kontor i alla världsdelar. Vi finns där hjälpen behövs, helt enkelt. 

På Erikshjälpen kan man hitta allt från möbler till belysning.
På Erikshjälpen kan man hitta allt från möbler till belysning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!