Turister ska lockas att bo i Vimmerby

Årligen besöks Vimmerby kommun av hundratusentals turister. Bland dessa ska Vimmerby kommun nu mer offensivt försöka locka nya invånare och ny kompetens till kommunen.

Carina Östh, näringslivsstrateg på Vimmerby kommun, vill ta hjälp av besöksnäringen för att locka ny kompetens till kommunen.

Carina Östh, näringslivsstrateg på Vimmerby kommun, vill ta hjälp av besöksnäringen för att locka ny kompetens till kommunen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-09 07:00

Besöksnäringen är som bekant stor i Vimmerby kommun. Årligen reser hundratusentals turister hit, och därför har man från kommunens sida nu börjat fundera på hur besöksnäringen skulle kunna vara en ingång för att hitta kompetens till övriga näringar.

– Egentligen skulle vi inte behöva åka på jobbmässor. Många av de personer vi träffar där kommer ju till oss i Vimmerby i alla fall – som turister. Vi är dåliga på att ta tillfället i akt att kommunicera med dem när de ändå är här, säger Carina Östh, näringslivsstrateg på Vimmerby kommun.

Huvudmålgruppen för turistnäringen i Vimmerby är även intressant för kommunen – barnfamiljer som vanligtvis är relativt flyttbara och ofta med föräldrar mitt i karriären.

– Besöksnäringen är också viktig för vår attraktionskraft och bidrar inte bara till konsumtion utan också till trivseln i kommunen. Dessutom är personerna som besöker oss som turister ofta i en bra stämning när de är här, de får fina intryck och är nog mottagliga ur ett positivt perspektiv, tror Carina.

Därför vill kommunen nu inleda någon form av samarbete med besöksnäringen för att kunna kommunicera med deras besökare. Detta i syfte att rekrytera ny kompetens till kommunens företag.

– Än så länge är det på planeringsstadiet. Vi kan inte bara klampa in hos deras kunder, utan detta måste ske i samarbete med besöksnäringen. Men jag tror att det här är en viktig fråga för kommunens utveckling och vi vill gärna samtala med besöksnäringen om det, säger Carina Östh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!