Tung ekonomisk förlust för Kharma: "Det är katastrof"

Den uppgrävda gatan utanför Kharma innebär en stor ekonomisk smäll. Ägaren Christopher Novratidis kan konstatera att 2023 blir ett förlustår.

"Det är katastrof". Så säger Christopher Novratidis om Kharmas ekonomi då verksamheten har begränsats av byggarbetet runtomkring.

"Det är katastrof". Så säger Christopher Novratidis om Kharmas ekonomi då verksamheten har begränsats av byggarbetet runtomkring.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-17 05:00

Ett omfattande grävjobb precis utanför fastigheten tvingade Kharma att avboka både uteserveringspremiären och två planerade event i april och maj.

Det har nu visat sig att eventet som var planerat till i slutet av maj ställdes in helt i onödan då den uppgrävda gatan kunde fyllas igen redan efter någon vecka. Då var det dock för sent att boka in någon ny akt eftersom alla redan var uppbokade.

– Hade jag vetat om att det skulle bli klart så snabbt hade jag aldrig avbokat maj-eventet. Jag har letat i två veckor efter en ny artist, men det finns inte en möjlighet. Inte om man vill ha något bra som fyller mer än halva Kharma, säger ägare Christopher Novratidis.

Han kan redan nu konstatera att verksamheten kommer gå med en förlust på mellan 500 000 och 800 000 kronor i år.

– Det är tio procent av vår totala omsättning som försvinner. Speciellt när vi kommer från två pandemiår och sedan inflation på det. Det är brutalt hårt. Normalt sett kanske vi kunde ta igen det här på ett halvår eller ett år men jag vet ärligt talat inte hur vi ska ta tillbaka det här. Man har inte lust att jobba gratis ett helt år. 

undefined
Så här såg det ut utanför Kharma i slutet av april. Då trodde ägaren Christopher Novratidis att det skulle vara omöjligt att hålla ett event i maj och valde att ställa in.

Novratidis menar att situationen har orsakad en ekonomisk skada som inte går att reparera för Kharma. 

– Jag har inget emot att det byggs och satsas i Vimmerby. Det är den dåliga informationen och att de grävde upp hela gatan på en gång som jag ifrågasätter. De kunde ha tagit det i etapper, då hade vi kunnat använda en av ingångarna under tiden.

Det är inte bara de inställda evenemangen som orsakar det ekonomiska tappet. Även restaurangverksamheten påverkas negativt när det inte finns någon parkering utanför.

undefined
"Även om det blir en bra sommar kommer vi inte kunna hämta hem de förlorade pengarna", säger Christopher Novratidis på Kharma.

Nu har plattor lagts utanför ingångarna och snart kan trallen komma på plats för uteserveringen.

– Nästa vecka ska allt vara klart för att öppna uteserveringen. Men frågan är hur det ser ut på vår parkering. Om det är fortsatt byggkaos där stör det oss något enormt och frågan är om gästerna vill sitta här med en byggarbetsplats precis intill som dammar och låter.

undefined
Så här ser det ut utanför Kharma nu. Om någon vecka kan förhoppningsvis uteserveringen vara igång.

Företaget befinner sig redan i ett ekonomiskt utsatt läge, menar Christopher Novratidis.

– Det är katastrof alltså. Alla säger åt oss att kämpa men man orkar inte hur länge som helst till vilket pris som helst, säger han.

Finns det risk för konkurs?

– Nej, inte som det ser ut nu. Med en dålig sommar på det här, fortsatta prisökningar och mindre pengar i folks plånböcker så vet man aldrig. 

undefined
Olle Fogelin är VD på Vemab.

Olle Fogelin, VD för Vimmerby Energi & Miljö AB, Vemab, är medveten om att grävarbetet kom igång sent på grund av väderläget och håller med om att kommunikationen kunde varit bättre.

– Kharma fick information om vad som skulle göras. Men när det blev förseningar borde vi ha varit bättre på att uppdatera om tidsplanen. Det vet jag att vi inte har gjort helt perfekt och det har jag tagit med mig. 

När kommer miljön utanför Kharma vara återställd?

– Enligt vår entreprenör ska uteserveringen vara klar den 29 maj och efter det tar det ytterligare någon vecka eller två tills parkeringen är klar. 

Någon ekonomisk kompensation från Vemab är inte att vänta enligt Olle Fogelin. 

– Det är alltid ett problem när vi måste gräva och det påverkar verksamheter. Det finns väldigt få möjligheter att ge ersättning, då skulle vi få ersätta väldigt många. Vi gör inga arbeten i onödan och vi försöker göra det med så liten påverkan som möjligt. Jag har informerat om att han kan prova att söka ersättning från sitt försäkringsbolag, säger han.

Christopher Novratidis är bedrövad, men hoppas på någon form av kompensation från Vemab.
Christopher Novratidis är bedrövad, men hoppas på någon form av kompensation från Vemab.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!