Nämnden avstår krav på åtgärder som kräver tillstånd

Det kan behövas klartecken för vattenverksamhet från länsstyrelsen när olovliga åtgärder ska rättas till. Men miljö- och byggnadsnämnden ställer inte det kravet för det aktuella området som ska återställas vid sjön Gissen.

En av de grillplatser och bryggor som måste bort, enligt miljö- och byggnadsnämndens beslut. Men något krav på anmälan eller tillstånd för vattenverksamhet ställs inte i beslutet.

En av de grillplatser och bryggor som måste bort, enligt miljö- och byggnadsnämndens beslut. Men något krav på anmälan eller tillstånd för vattenverksamhet ställs inte i beslutet.

Foto: Miljö- och byggnadsförvaltningen

Vimmerby2023-02-14 19:05

– Nej, vi ställer inte det kravet. Dels för att det skulle kräva tillstånd från länsstyrelsen, dels för att det troligen skulle göra mer skada än nytta i miljön, säger Daniel Johansson, miljöstrateg på miljöförvaltningen i Vimmerby och Hultsfred.

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om förvaltningens åtalsanmälan mot markägaren och om miljö- och byggnadsnämndens beslut, att samtliga olovliga anläggningar som upptäckts på ett strandskyddat område i Tobo vid sjön Gissen i Vimmerby kommun måste tas bort senast den 31 augusti i år.

De flesta olovliga anläggningarna är på land, men det nämns också några olovliga åtgärder i vatten och som bedöms vara av det slag som sannolikt kräver tillstånd för vattenverksamhet hos länsstyrelsen.

Trots det avstår nämnden i sitt beslut från att ställa krav på återställanden som också skulle kräva tillstånd från länsstyrelsen, eller i vart fall en anmälan, om vattenverksamhet innan den återställande åtgärden får verkställas.

En sån anmälan och framför allt ett tillstånd kan ta tid och risken finns att det inte hinner beviljas i tid för att åtgärderna ska kunna utföras till den 31 augusti.

– Ärenden som avser anmälan ska vi hantera inom åtta veckor, men nu ligger handläggningstiden på flera månader på grund av resursbrist, säger Åsa Axheden, t.f chef på vattenenheten på Länsstyrelsen i Kalmar. 

Hon vill inte uttala sig om det aktuella fallet i Vimmerby kommun.

– Generellt kan man säga att det krävs tillstånd eller anmälan om det exempelvis är en väldigt stor brygga med kraftiga fundament och att åtgärden rör om mycket i vattnet, men knappast vid en mindre brygga eller flytbrygga, och inte alls när grillplatser och liknande på land ska tas bort, säger hon.

Det krav som betonas i beslutet är att återställningsåtgärder i vatten ska ske mellan den 15 juli och 31 augusti när vattnet står som lägst, för att fågellivet inte ska störas.

– En del skador i miljö är svåra att åtgärda och det är inte så mycket att göra åt, men vi vill ha bort alla privatiserande inslag från det strandskyddade området. Vi har inte tagit upp det aktuella fallet med länsstyrelsen, men vi har haft en dialog om juridiken generellt.

– Sen får vi se om polis och åklagare anser att det är ett brott eller inte, säger Daniel Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!