En La Trappe dubbel i glaset. Med en chokladbit till vore restaurangchef Andreas Wallgren i himlen.
La Trappe är en av sju trappistöl, en sort vardera från de sju kloster som brygger trappistöl i Belgien och Nederländerna, som finns på Brygghuset Restaurang & Pub. Här finns 106 olika sorters öl på flaska och man kan inte få en "stor stark".
Namn som Orval, Chimay, Rochefort, Achel och Westmalle ger särskild glans i ögat på den som fått smak på munkars brygd. Men ovanligast av dem alla är Westvleteren - ölet som bryggs på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren i Flandern. Det säljs inte ens, officiellt.
- De andra trappistölen kan man få tag i via svenska agenter och importörer, eller beställa på Systembolaget. Men med Westvleteren är det lite speciellt.
Brygghuset har lyckats, via kontakter med en belgisk leverantör.
- Det var många procedurer och vi har väntat ett år på att få komma dit. Då fick vi köpa 8 flaskor för 300 kronor styck.
Trappistbredd i Vimmerby
Med sju sorters trappistöl kan Brygghuset i Vimmerby räknas till de mer välsorterade pubarna. Och bland trappisterna finns det svåråtkomliga och mytomspunna Westvleteren - ett öl som i princip bara kan hämtas hos munkarna på klostret Sint-Sixtusabdij i Westvleteren i Flandern.- Jag kan lugnt säga att vi är ett av väldigt få ställen som har det här utbudet, säger Andreas Wallgren, restaurangchef på Brygghuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!