50 barn. Så många är inskrivna på fritidshemmet i Storebro. Här går barn från förskoleklass och uppåt. Man har rätt till en plats på fritids tills barnet fyller 12 år. Flera föräldrar har anmält både skriftligt och lämnat synpunkter muntligt, om att miljön på fritidshemmet är stökig och orolig.
Sedan innan semestern har rektorsområde Tuna-Frödinge-Storebro, där även fritids ingår, en vakant rektorstjänst. Verksamhetschef för grund- och särskola, Pia Ehrnlund Bengtsson är har tillfälligt ansvar för området.
Hur är situationen på fritidshemmet, vad säger personalen?
– Det är fler barn på fritids i Storebro och vi har haft en ökad beläggning. Vi jobbar med att hitta en form och rutiner för att det ska fungera.
Det är 50 barn inskrivna. Hur många ”ska” det vara?
– Det finns inget tak eller ett ”ska vara”. Det styrs utifrån behov. Sen får vi jobba utifrån storleken för att hitta bra rutiner.
Hur ser du på föräldrarnas oro?
–Det går inte säga om det stämmer eller inte, det är föräldrarnas upplevelse och vi tar det på allvar. Vi jobbar just nu intensivt med att hitta rutiner och struktur för att både barn och föräldrar ska känna sig trygga här.
Hur många anmälningar har ni fått in från oroliga föräldrar?
– Det rör sig om tre-fyra stycken och vi har fått dem i samband med den här skrivelsen som kom in till kommunens synpunktshantering.
Tycker alla föräldrar likadant?
– Det rör sig om samma åsikter, ja.
Enligt Pia Ehrnlund har inte den vakanta rektorstjänsten något att göra med de anmälda oroligheterna på fritidshemmet. På frågan varför det är svårt att rekrytera till tjänsten svarar hon så här:
– Det är inte bara rekryteringen till den här tjänsten som är svår, det ser likadant ut i hela landet när det gäller skolledartjänster. Det faktum att tjänsten omfattar tre skolor tror vi påverkar antalet sökande