Traditionsrik sommarkyrka i Tuna

Under vecka 31 så är det vägkyrka eller som de kallar det i Tuna: Sommarkyrka.

Det är Marianne Nilsson och Kjell Davidsson som står för sången.

Det är Marianne Nilsson och Kjell Davidsson som står för sången.

Foto: Tobia Kelin

Vimmerby2020-07-30 22:00

Det har varit sommarkyrka här vecka 31 varje år och ingen är riktigt säker på exakt hur många år som det har hållit på. Veckan börjar på söndagen vecka 30 med en musikgudstjänst, därefter följt av sex andakter, en varje dag måndag till lördag och sedan avslutas sommarkyrkan med ytterliga en musikgudstjänst. 

Varje år bestäms det ett tema för andakterna och årets tema är Epistlarna. Alla andakterna handlar om detta på ett eller annat sätt. De har också en typ av utställning som har ett annat tema och i år är det begravningsskick, både inom svenska kyrkan men även andra religioner.

Trängsel har inte varit ett problem för Tuna kyrka. Kyrkan kan ta upp till 300 personer men i vanliga fall så har de inte mer än 50 personer och speciellt inte nu under pandemin. Under musikgudstjänst som inleddede veckan så kom det runt 30 personer vilket är vad det brukar komma. 

– Vi har inte haft så många andakter, säger Per Backman som ledde andakten under måndagseftermiddagen.

I början av pandemin valde de att ställa in den största mängden av gudstjänster och andakter. Detta då de inte ville riskera att utsätta någon i riskgrupperna men i början av juni så började de igen. De har haft middagsbön på onsdagar och nu sommarskyrkan. 

Det som påverkats mest är fikat före och efter gudstjänsterna. Nu hålls de utomhus utanför kyrkan. Här går det att sitta en bit ifrån varandra och om det är dåligt väder så ställs fikat in. Om det inte är så många som kommer så kan man fika inne i kyrkan. 

Det är Per Backman som håller i andakten och idag handlar det om apostlarna Petrus och Andreas.
Det är Per Backman som håller i andakten och idag handlar det om apostlarna Petrus och Andreas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!