Tjuvfiske stoppar sportfisket i Försjön

Försjön är en av Vimmerbys hetaste sportfiskesjöar – men nu har fiskeklubben har tröttnat på tjuvfisket. ”Det värsta är att våra medlemmar hotas”, säger Göran Söderlund.

Alla bryggor har plockats bort, utom handikappbryggan, som kommunen svarar för.

Alla bryggor har plockats bort, utom handikappbryggan, som kommunen svarar för.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-01-06 17:07

Ädelfisket i Försjön väster om Vimmerby är eftertraktat.

– Bara till premiärfisket på våren kan det komma drygt 100 personer, säger Rolf Gustafsson, ordförande i Vimmerby allmänna fiskeklubb.

undefined
Fiskeklubben har släppt ut 200-250 kg regnbåge i sjön vid tre tillfällen årligen.

Hanteringen av regnbåge och försäljningen av fiskekort har varit hjärtat i verksamheten sedan 1960-70-talet. Tre gånger om året släpps 200-250 kg regnbåge i sjön. Men nu är det slut.

– Vi orkar inte hålla på. De flesta av oss börjar bli till åren, men det tyngst vägande skälet är att tjuvfisket ökat. Det värsta är att medlemmar blivit hotade när de sagt till de som fiskar utan fiskekort. Det ska man inte behöva utsättas för, säger Göran Söderlund, aktiv i klubben.

Från 1 januari är arrendeavtalet med mark- och vattenägaren Sveaskog uppsagt.

undefined
Tillsammans med Juttern och Krön har Försjön varit den populäraste fiskesjön i Vimmerbykommun.

Rolf Gustafsson bekräftar att tjuvfisket och hoten är orsaken till att klubben inte längre vill fortsätta.

– Vi vet att många uppskattar att fiska vid Försjön och det är tråkigt att det är de ärliga som blir lidande. Men det ska bli skönt att slippa alla bekymmer. Jag har personligen inte blivit utsatt, men det finns andra som hotats, säger Rolf Gustafsson.

undefined
"Det här är jättesynd. En viktig bit av vår naturturism försvinner", säger Piroska Kallay, turistbyråansvarig, som hoppas att någon annan vill ta vid efter fiskeklubben.

Klubben har sålt 600-700 fiskekort per år, bland annat via Turistbyrån. Här oroas man av konsekvenserna.

– Försjön är en av de populäraste fiskesjöarna i vår kommun. Intresset från svenska och utländska turister har alltid varit jättestort. Har man inte tillgång till båt är det här sjön som gäller, säger Piroska Kallay, turistbyråansvarig.

Vad betyder det att ädelfisket försvinner?

– Att vi tappar en viktig bit i vår turism. Fiske är populärt, det finns de som kommer hit bara för att fiska, för andra är det ett komplement. 

Tobias Borger, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Kalmar, ser inga biologiska negativa effekter.

– Sjön kommer att återgå till sitt naturliga tillstånd. Men allmänheten går miste om ett fint tillfälle till fiske och friluftsliv.

Han säger att allt tjuvfiske bör polisanmälas.

– För ideella föreningar som bedriver så kallat ”put & take-vatten” med ädelfisk får tjuvfiske förödande effekter. Det tar på föreningens ekonomi och givetvis tär det på engagemanget för att erbjuda attraktivt fiske för allmänheten, fiske som ödeläggs av några få individer. 

Hur mycket klubben bokstavligen talat släppt i sjön törs inte ordförande Rolf Gustafsson svara på.

– Ädelfisk är inte gratis. Jag kan bara säga att det är massor.

Ett 24-timmarskort är grunden för att fiska i Försjön. "Bara för några år sedan var det få som tjuvfiskade, men nu har det ökat kraftigt", säger Göran Söderlund.
Ett 24-timmarskort är grunden för att fiska i Försjön. "Bara för några år sedan var det få som tjuvfiskade, men nu har det ökat kraftigt", säger Göran Söderlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!