Titta, så här kan höghuset se ut

Ett trygghetsboende med uppemot ett 60-tal lägenheter och ett 20-tal bostadsrätter eller hyresrätter mitt i Vimmerby. Aptare Fastigheter AB hoppas på byggstart före sommaren.

Så ser skissen ut som Aptare Fastigheter AB presenterat för kommunen. "Vi behöver göra en del justeringar" säger olivia Carlström på Aptare.

Så ser skissen ut som Aptare Fastigheter AB presenterat för kommunen. "Vi behöver göra en del justeringar" säger olivia Carlström på Aptare.

Foto: Arkitekthuset

Vimmerby2018-10-05 18:00

På torsdagen hade fastighetsbolaget och Vimmerby kommun ett nytt möte där bolaget presenterade skisser på hur man tänker sig en byggnation på gamla Sibyllatomten i Vimmerby centrum.

– Vårt förslag togs emot positivt, men vi kommer att behöva göra en del justeringar innan det är helt färdigt, säger Olivia Carlström på Aptare fastigheter AB.

Skisserna för tomten i Vimmerby är i nuläget på 7-8 våningar.

– Det behöver minskas med en eller två våningar, säger hon.Detaljplanen som nyligen varit ute för samråd föreslår en byggnadshöjd på max 21 meter till taknocken. Det motsvarar samma nivå som taknocken på Stadshotellet som ligger i kvarteret intill.

Aptares plan innebär en stor satsning på trygghetsboende men också ett antal ordinarie lägenheter, antingen som bostadsrätter eller hyresrätter.

– Det hänger på intresset för det ena eller det andra, men i det avseendet tänker vi oss tvår, treor och fyror, säger hon.

I nuläget är planen cirka 20 lägenheter av det slaget. Det kan komma att justeras. I trygghetsboendet handlar det om uppemot ett 60-tal bostäder.

– Det kan också justeras något, men vi vet att det är en stor efterfrågan på det i Vimmerby och det är en bra boendeform. En målgrupp vi tänker rikta in oss på är äldre som vill sälja sin villa för ett mindre boende, säger Olivia Carlström.

Trygghetsboendet ska också innehålla gemensamhetslokaler och en reception.

Utöver det kan det också bli någon form av lokal för butik i markplanet.

– Det skulle passa bra i det centrala läget, men det är heller inte riktigt klart, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) är positiv efter att han tagit del av Aptares planer.

– Det ser jättebra bra ut, trygghetsboende har vi stort behov av. Nu fortsätter vi dialogen för att anpassa byggplanerna efter detaljplanen. Det är det och sen en förhandling om att sälja marken det handlar om. Men det ser jag inte som någon större sak, säger Tomas Peterson.

Samrådstiden för detaljplanen gick ut den 23 september. Nu ska inkomna synpunkter gås igenom och utifrån det kan planen komma att justeras innan den ställs för granskning och efter det kan den antas.

– Vi räknar med att detaljplanen ska vara klar runt årsskiftet. Så någon gång under första halvåret, eller åtminstone före sommaren, ska det kunna bli byggstart, säger Olivia Carlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!