Rutinerade fiskarens bästa metartips

Första metaredagen är en tradition som infaller på Kristi Himmelfärdsdagen. Anders Johansson är en erfaren metare och delar med sig av sina bästa tips.

Det nappade rejält i kanten av Stångån. Här visar Anders Johansson upp en liten abborre som han fick på kroken.

Det nappade rejält i kanten av Stångån. Här visar Anders Johansson upp en liten abborre som han fick på kroken.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-05-13 07:00

I över 55 år har Anders Johansson, som är sekreterare i Stångådalens Sportfiskeklubb, ägnat sig åt fiske. Han har tidigare tävlat i mete, men nu för tiden är det oftast kastfiske som han ägnar sig åt. Vi följde med Anders till Stångån för att få höra om hans tips för att lyckas med metandet. 

– Man får mycket fler fiskar när man metar, men inte så stora fiskar. Men man kan få stora abborrar, braxen och gäddor med. Jag fick gädda här när jag var och metade sist, men det är inte så vanligt. 

undefined
Anders Johansson berättar att det är bra att vara aktiv när man metar och röra på spöet. Då blir fisken mer intresserad och nappar troligtvis bättre.

Vad är det första man ska tänka på när man ska ut och meta?

– Det är att om man får fiska, man måste kolla med markägaren om det är okej att fiska. Det är viktigt. Sen tycker jag att man ska börja med ett spö som är runt fyra eller fem meter om man inte har fiskat innan, inte mer avancerat än så. 

Vilket typ av krok man väljer på sitt spö har också betydelse för vad man får för fisk.

– Om man vill ha många fiskar så ska man inte ha för stora krokar, för det går nästan inte att få mört om man har för stor krok, då äter de bara upp masken och sen försvinner de. 

undefined
Anders Johansson har ordning på sina grejer. I ryggsäcken har han med flera olika blyn och krokar i olika storlekar. Han har också med flera fiskelinor som man lätt kan sätta på spöt om något går sönder.

När det gäller vilket bete man ska sätta på kroken så finns det flera alternativ enligt Anders Johansson.

– Om man inte vill plocka mask, många tycker det är lite småäckligt, så kan man köpa en burk majs, det funkar jättebra att meta med. Det är enkelt och smidigt. Eller så fiskar man med mask, jag har en egen maskhög hemma i trädgården där det finns kompostmaskar. Det går också att köpa något som heter maggot, det är fluglarver som man förvarar i kylskåpet, säger han och fortsätter:

– Det är de tre betena som man kan välja emellan, men mask är överlägset tycker jag. 

undefined
Anders Johansson tycker att mask är det bästa betet när man metar. Men det går lika bra med majs eller så kallade maggots som man kan köpa i fiskeaffärer.

När kroken är agnad är det dags att börja meta. Det dröjer inte länge förrän det nappar och Anders drar upp en första liten abborre, snart därefter följer fler fiskar och Anders som är en rutinerad fiskare kan se på hur flötet rör sig när det nappar och på så vis lista ut vad det är för fisk han fått på kroken. 

undefined
Att meta är enkelt menar Anders Johansson. Men om man är oerfaren och vill ha hjälp och stöd med sitt fiskande så tycker han att man kan kontakta en fiskeklubb och följa med ut.

Som metare ska man inte stå och slöa till, utan det är bra att vara aktiv och röra på spöet.

– Abborren är en jagande fisk, den gillar när det rör på sig lite.

Om kroken fastnar i sjögräs eller något annat har Anders Johansson ett bra tips.

– Det är väldigt smart att göra en knut på linan, då går det av där om man inte får loss kroken och behöver slita av det. Då slipper man få massa lina i vattnet.  

Abborre och mört nappade på betet. Men det finns möjlighet att fånga bland annat både braxen och gädda i Stångån.
Abborre och mört nappade på betet. Men det finns möjlighet att fånga bland annat både braxen och gädda i Stångån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!