Tio nya podcasts skapas i Vimmerby

Elever pÄ Vimmerby Gymnasium har fÄtt prova pÄ att göra podcasts under hösten. Tiotalet olika poddar har producerats och uppgiften har mottagits vÀl av eleverna.

Elin Linder och Elsa Svensson i förgrunden och Emma Pettersson, Ebba Lilja och Moa Karlsson i bakgrunden Àr nÄgra av eleverna pÄ Vimmerby Gymnasium som har jobbat med att göra podcasts.

Elin Linder och Elsa Svensson i förgrunden och Emma Pettersson, Ebba Lilja och Moa Karlsson i bakgrunden Àr nÄgra av eleverna pÄ Vimmerby Gymnasium som har jobbat med att göra podcasts.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2019-02-04 15:00

Det Àr eleverna i Ärskurs tvÄ och tre som studerar SamhÀllsvetenskap med medier, information och kommunikation som inriktning som har deltagit i projektet. Till sin hjÀlp har de haft Amanda Karlsson som Àr tidigare elev pÄ skolan och som stÄr bakom "Mordpodden".

– Amanda har gĂ„tt igenom hantverket grundligt för eleverna och har sedan funnits med och givit respons under produktionens gĂ„ng. Det har varit ett uppskattat projekt bland eleverna som har fĂ„tt nyttig kunskap om ett nytt omrĂ„de, sĂ€ger Victora Axelsson som Ă€r lĂ€rare för gruppen.

Totalt har projektet resulterat i ett tiotal poddar som kommer att slÀppas den nÀrmaste tiden. Den begrÀnsade tiden har dock gjort att det bara blir ett avsnitt per podcast. Bland de tio finns bland annat "Bucketlisten" som handlar om resor, "KK - kunskap kring sex" samt "Historiens Vingslag". Den sistnÀmnde har redan slÀppts och handlar om historien om Nils Dacke. Den smÄlÀndske hjÀltens uppror mot kungen Gustav Vasa pÄ 1540-talet har sammanfattats pÄ Ätta minuter.

– Vi ville hitta nĂ„got historiskt med lokal anknytning och fastnade för Nils Dacke. Vi fick lĂ€gga mycket tid pĂ„ research och fick sedan fram ett manus med en mĂ„lande berĂ€ttelse som vi hoppas ska tilltala en bred mĂ„lgrupp, sĂ€ger Elin Linder som gjort podcasten tillsammans med Elsa Svensson.

Har det varit svÄrt?

– Nej, vi följde tipsen vi fick frĂ„n Amanda. Att inte bara trycka pĂ„ inspelningsknappen och börja prata utan göra ett grundligt arbete med manus först. Sedan lade vi mycket jobb pĂ„ att fĂ„ vĂ„ra röster att lĂ„ta bra. Vi drack te för att fĂ„ en lenare röst och sedan byggde vi en liten koja med hjĂ€lp av filtar som vi spelade in i för att ljudet skulle bli renare. Det funkade faktiskt sĂ„ man behöver inte nĂ„gon pĂ„kostad studio för att fĂ„ det att lĂ„ta proffsigt, sĂ€ger Elsa Svensson.

Ebba Lilja Àr en annan av eleverna i Ärskurs tre som gjort en podcast. Den heter KK - kunskap kring sex.

– Jag ville ta mig an ett tabubbelagt Ă€mne och visa att det gĂ„r att prata om pĂ„ ett lite lĂ€ttsammare vis. Det har varit kul att jobba med, sĂ€ger Ebba Lilja.

Nu blev det bara ett avsnitt var av podcasterna den hÀr gÄngen, men eleverna Àr inte frÀmmande för att jobba mer med konceptet i framtiden.

– Hade jag gjort det hĂ€r testet nĂ€r vi gick i tvĂ„an hade jag mycket vĂ€l kunna tĂ€nkt mig att göra mitt gymnasiearbete i trean i form av en pod, sĂ€ger Elsa Svensson.

Elin Linder och Elsa Svensson har gjort en podcast som heter Historiens Vingslag och handlar om Nils Dacke.
Elin Linder och Elsa Svensson har gjort en podcast som heter Historiens Vingslag och handlar om Nils Dacke.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om