Dags att börja jobba? Här är restriktionerna som gäller

Vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom men även om man är vaccinerad gäller fortsatt restriktioner om att hålla avstånd.

Smittskyddsenheten på Region Kalmar rekommenderar att fortsatt hålla avstånd. Även de som är dubbelvaccinerade kan bära på smittan.

Smittskyddsenheten på Region Kalmar rekommenderar att fortsatt hålla avstånd. Även de som är dubbelvaccinerade kan bära på smittan.

Foto: Arkiv /Lise Åserud /Johan Nilsson TT/ Ellinor Ljung

Vimmerby2021-08-16 18:00

Nu lider semesterperioderna mot sitt slut och arbetsplatserna börjar åter fyllas på med folk. Dessutom kan det vara många som återvänder till arbetsplatserna efter lång tid med hemarbete.

Viktigt att tänka på är att pandemin inte är över och att det fortfarande är viktigt att ha restriktionerna i åtanke. De finns för att fortsatt minska smittspridningen.

– Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd, undvika trängsel och träffa för många samtidigt. Det är viktigt att vara observant på om man får symptom även om man är dubbelvaccinerad. Det är många som förvånas över att man kan bära på smittan eller bli sjuk även om man är vaccinerad. Men vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Man vet aldrig vem som blir sjuk imorgon och då kan den redan ha smittat många, säger Louise Svensson på smittspårningsenheten Region Kalmar.

I samband med jobbstart efter semestern är det vanligt att arbetsplatserna inleder med kick-off och stormöten. Det är något som inte rekommeneras av smittspårningsenheten.

– Det är inte läge för kick-off om man inte kan hålla avstånd. Har man bra förutsättningar och vet att man kan hålla avstånd så går det, men vi ser att smittspridningen ökar så det bör man undvika, säger Louise Svensson.

Det är inte heller bara på arbetsplatser och skolor som vi bör tänka till och fortsatt hålla avstånd till varandra.

– Nu ökar det också med kräftskivor och andra sammankomster där det är viktigt att tänka till att man fortsatt håller avstånd, det är viktigt att ta chansen att vaccinera sig när man har möjlighet och stanna hemma vid symptom, säger Louise Svensson.

Arbetsgivaren har skyldighet att ge bra förutsättningar till en smittsäker arbetsplats. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om jobbet ska utföras på plats eller om det går att göra i hemmet.

– Man får hitta en balansgång och ge bra förutsättningar. Om arbetet går att utföra hemifrån är det absolut att rekommendera, säger Louise Svensson.

Viktigt att tänka på när man är tillbaka på arbetsplatsen:

• Samåk med kollegor i så liten utsträckning som möjligt för att inte vistas i mindre utrymmen med andra personer.

• Samlas inte i grupper kring stämpelklockan.

• Minska tiden och antal personer i omklädningsrummen på arbetsplatsen.

• Dela upp tiden i lunchrummet så att inte alla äter samtidigt och sitt på spridda platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!