Tidigare turistchefen minns respekten för Astrid

Vimmerby sörjde Astrid Lindgrens död som den Vimmerbybo hon var. "Vi var stolta över att hon sÄg sig som smÄstadsjÀntan frÄn Vimmerby", sÀger Christina Thorstensson.

Christina Thorstensson var turistchef i Vimmerby nÀr Astrid Lindgren gick bort. HÀr framför statyn av Astrid pÄ torget. "Statyn Àr en helt egen historia", sÀger hon.

Christina Thorstensson var turistchef i Vimmerby nÀr Astrid Lindgren gick bort. HÀr framför statyn av Astrid pÄ torget. "Statyn Àr en helt egen historia", sÀger hon.

Foto: Johanna RotebÀck

Vimmerby2022-01-28 06:14

Astrid Lindgrens bortgÄng blev en landssorg. DÄvarande turistchef Christina Thorstensson minns kÀnslorna.

– Det var en stor saknad och sorg. Man fĂ„r inte heller glömma att för mĂ„nga Vimmerbybor var hon inte bara kĂ€ndisen Astrid utan en del av familjen pĂ„ NĂ€s. Hon var en Vimmerbybo med den respekten det medför, sĂ€ger hon.

NĂ€r minnesstunden hölls i kyrkan tillfrĂ„gades Thorstensson att tala – nĂ„got hon gjorde efter överlĂ€ggning med Astrids familj.

– Jag fick det fantastiskt fina uppdraget att tala pĂ„ minnesstunden och det var oerhört hedrande. Jag tror inte att jag andades pĂ„ hela dagen, det Ă€r det största jag gjort.

FackeltÄg och minnesplats pÄ torget var alla privata initiativ för att hedra Astrid vid hennes bortgÄng, och kommunen kritiserades för att ha gjort för lite.

– Jag har ingen kommentar om det var för lite. Familjen var för oss det stora och turistbyrĂ„n Ă€r ett eget bolag sĂ„ vi hade inget med kommunen att göra. Det jag minns Ă€r att vi hela tiden kĂ€nde en stor respekt till personen Astrid och hennes familj. Vi ville inte göra business pĂ„ henne för hon var en sĂ„ viktig person.

Vad har Astrid betytt för Vimmerby?

– Hon har varit jĂ€tteviktig för synligheten, igenkĂ€nningen och ocksĂ„ gett oss varumĂ€rket Astrid Lindgrens VĂ€rld. Att vara en födelseplats som Astrid berĂ€ttar om det kan ingen ta ifrĂ„n oss. Hon Ă€r med oss hĂ€r hela tiden genom sitt författarskap och utan henne hade vi bara varit en av alla andra smĂ„stĂ€der.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!