Det är här man hänger (i taket)

Som elektriker händer det då och då att man behöver arbeta på hög höjd, vilket medför en viss risk. För första gången genomförs nu en lift- och fallskyddsutbildning på Vimmerby gymnasium för att förbereda eleverna inför arbetslivet.

Fabian Blomqvist i en fingerad räddningssituation, där han ska hissa ner kompisen Melvin Adolfsson som i det här fallet spelar nödställd.

Fabian Blomqvist i en fingerad räddningssituation, där han ska hissa ner kompisen Melvin Adolfsson som i det här fallet spelar nödställd.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-11-30 20:00

Tänk dig ett scenario där du är uppe och jobbar med armatur på ett tak. Plötsligt faller din kollega handlöst och blir hängande i sin sele. För en sekund kan du andas ut i tacksamhet över att kollegan fångats upp av säkerhetsanordningen, men sen gäller det att vara med i matchen. Det tar ungefär en kvart innan man kan få livshotande skador av att hänga på det där sättet med band som drar åt, och ännu kortare tid om personen i fråga är medvetslös. Nu måste du agera snabbt. 

– Det var inte så svårt, utan mest kul. Framförallt är det bra att vi får utbildningen redan nu på gymnasiet eftersom vi behöver den senare när vi ska börja jobba, säger Fabian Blomqvist, som precis fått testa att rädda sin kompis ur ovanstående situation. På låtsas såklart.

undefined
Fabian Blomqvist i en fingerad räddningssituation, där han ska hissa ner kompisen Melvin Adolfsson som i det här fallet spelar nödställd.
undefined
Fabian Blomqvist förbereder sig för att bli upphissad.

Det är nämligen en del av den lift- och fallskyddsutbildning som tredjeårseleverna på Vimmerby gymnasiums el-och energiprogram har fått genomgå i veckan, för att få en certifiering det är krav på ute i arbetslivet. Har de branschanställda inte den när arbetsmiljöverket gör sina kontroller kan böterna bli dryga.

Den första grenen av utbildningen handlar om att köra skylifts, vilka elektriker ofta använder vid arbete på hög höjd.

– Sedan 2014 finns det också krav på utbildning i fallskydd, alltså hur man använder skyddsutrustningen när man till exempel jobbar på ett tak. Om det händer något måste man kunna fira ner sig själv, och i värsta fall också kunna rädda en nödställd, förklarar Jan-Erik Svedberg, läraren som ansvarar för kursmomentet.

undefined
Tredjeårseleverna på el-och energiprogrammet visar stolt upp sina utbildningsbevis, som de fått efter att ha klarat av de två momenten.
undefined
Det är viktigt att säkerhetsutrustningen kvalitetssäkras ofta, för att de som använder den inte ska utsättas för onödiga risker. "All utrustning - varje karbinhake - ska besiktas minst en gång om året", säger Jan-Erik Svedberg.

Han förklarar att den här utbildningen i vanliga fall är det första man får göra när man kommer ut som lärling på en elfirma, men att det nu ordnas av Vimmerby gymnasium för första gången. Det beror på att fyra lokala elfirmor har gått samman för att finansiera en instruktörsutbildning, som just Svedberg har fått gå för att få behörighet att själv utbilda eleverna.

– Det är hade inte varit möjligt för oss att lösa rent ekonomiskt om inte de hade stått för den ganska stora engångskostnaden. Sen står skolan för de rörliga kostnaderna för att fixa den utrustning som behövs vid utbildningstillfället, läromedel och intygen eleverna får.

Just för det här momentet har fordonsprogrammets lokaler, där takhöjden är stor nog att kunna hissa upp eleverna, använts. Väl däruppe är det deras uppgift att ta sig ner.

undefined
Kennmarks Elfix, Sandstedt El, Vimmerby Elektriska och Strömstyrkan är de fyra lokala företag som finansierat den instruktörsutbildning som läraren Jan-Erik Svedberg har fått genomgå under hösten, för att kunna ge eleverna den utbildning de behöver inför arbetslivet. Framöver är tanken att de ska få den redan i årskurs två, innan de går ut på APL.
undefined
När eleverna på el-och energiprogrammet har genomfört båda utbildningarna, får de intyg att kunna visa upp för sina framtida arbetsgivare.
Det är här man hänger om man vill få ett utbildningsbevis.
Det är här man hänger om man vill få ett utbildningsbevis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!