Systrarna tar över varsin del av gården

Generationsskifte är inget som man hastar fram över en natt. Pensionerade lant- och skogsbrukaren Per-Ove Hemmingsson har planerat för skiftet under många år och känner sig helt trygg med att döttrarna tar över varsin del.

Caroline Hemmingsson och sambon Robert Danielsson, från Storebro, tar över delen av Åkemåla gård med all bebyggelse.

Caroline Hemmingsson och sambon Robert Danielsson, från Storebro, tar över delen av Åkemåla gård med all bebyggelse.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-05-17 06:00

Per-Ove Hemmingsson på Åkemåla gård har planerat för generationsskiftet på den 340 hektar stora jord- och skogsbruksfastigheten under många år. Han och hans sedan fyra år framlidna hustru Anna-Greta diskuterade på 1990-talet ofta framtiden för gården.

1995 fick de möjlighet att köpa till skogsmark som nästan fördubblade fastighetens areal. 

– Det var ett stort steg tyckte man då men det är den bästa affär jag har gjort med den prisutveckling som varit sedan dess. Jag hade tur, berättar Per-Ove Hemmingsson.

Döttrarna Caroline Hemmningsson och Pernilla Herolf hade lämnat bygden och bodde i Göteborg respektive Stockholm. Men när frågan om generationsskifte kom upp på bordet visade det sig att båda var intresserade.

Caroline flyttade hem med sambo och äldste sonen 2001 och hjälpte till på gården. 2009 tog hon över driften och mjölkproduktionen ersattes med dikor, stutar och får.

Själva generationsskiftet drog igång 2010. År 2015 gjordes en rejäl genomgång av LRF Konsult, numera Ludvig & co. Södra Skogsägarna har tagit fram skogsbruksplaner. Värdering har gjorts av skiftena för att få till en så rättvis uppdelning som möjligt. Nu 13 år senare slutförs generationsskiftet, som Per-Ove kallar en trestegsraket.

Själv fyller han i dagarna 80 år och kommer så småningom att flytta in till en lägenhet i stan, när han inte tillbringar tid på gården.

– Det är en process med generationsskiftet. Dödsboet efter min hustru och jag lämnar över gården till döttrarna som äger det här gemensamt tillsvidare men inte länge alls, säger Per-Ove. Sedan kommer det ut en lantmätare och gör en klyvning av fastigheten.

Den tillköpta skogen var större än den befintliga skogen så den nya gränsdragningen blir ny till viss del. På ett ställe kommer gränsen att gå i en kraftledningsgata i närmare en kilometer och sedan blir gränsdragningen i stort längs Pelarne-vägen.

Caroline tar över delen där byggnaderna och den mesta åkerarealen finns men får också skog på sin mark. Systern Pernila Herolfs område inbegriper bara skog med undantag för en åker. En viss ekonomisk skillnad blir det och den kommer bland annat att lösas med revers.

Att samdriva fastigheten var inte aktuellt. Caroline har tre barn och Pernilla fyra och det var enklast att göra delningen nu med bara två viljor.

– Sedan kan man samarbeta ändå men att vi hektarmässigt har delat upp det är bra, säger Caroline.

Pernilla bor i Stockholm och driver sedan tre år Vaxholms Mathantverk med inriktning på hälsa. Hon hade kunnat bli utlöst av sin syster men känslorna fanns för stället.

– Vi har tillbringat alla lov och har hjärtat där så det är angeläget att det finns kvar i familjen, säger Pernilla på telefon från Vaxholm. 

Hon säger att det på sikt kan bli aktuellt att bygga ett familjeboende på ägorna.

– Pappa har varit väldigt mån om att allt skulle ske ordentligt. Vi har haft flera möten och pratat igenom våra önskemål, berättar Pernilla, som är nöjd med uppdelningen.

Vad är de den framgångsrika formeln för ert generationsskifte Per-Ove?

– Att vi haft en väldigt lång tid på oss har stärkt hela händelseförloppet och gett oss ett mer sammansvetsat gäng. Vi har tagit steg för steg och sugit på karamellen, avslutar Per-Ove, som gläder sig åt att även barnbarnen visar intresse för gården.

Per-Ove Hemmingsson och dottern Caroline skålar för generationsskiftet i dryck producerad av systern Pernilla Herolf som bor i Vaxholm utanför Stockholm.
Per-Ove Hemmingsson och dottern Caroline skålar för generationsskiftet i dryck producerad av systern Pernilla Herolf som bor i Vaxholm utanför Stockholm.
Åkemåla gård

Gården köptes in av Per-Ove Hemmingssons morföräldrar på 1920-talet

På 1950-talet tog Per-Oves föräldrar över gården. De drev då jordbruk i Blackstad i Västerviks kommun

Per-Oves far dog 55 år gammal av hjärtproblem och sonen tog över gården. Per-Ove var då 22 år gammal

1995 köpte Per-Ove och frun Anna-Greta till mark och mer än fördubblade fastigheten

Egendomen är nu på 340 hektar varav 270 är skog.

Döttrarna Caroline och Pernilla tar över varsin halva genom fastighetsklyvning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!