Uppdrag granskning gör program om Kronståhl

Riksdagsmannen Tomas Kronståhl (S) kommer att figurera när Uppdrag Granskning på onsdag fortsätter sin granskning av riksdagsmännens bostadsaffärer.

Tomas Kronståhl riksdagsman för Socialdemokraterna.

Tomas Kronståhl riksdagsman för Socialdemokraterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Vimmerby2022-11-01 13:40

En del i inslaget kommer att bli den nyhet som Vimmerby Tidning, och flera andra medier i länet, berättade för några veckor sedan: Tomas Kronståhl var folkbokförd i ett hus i Västerviks kommun men bodde i själva verket i ett hus i Vimmerby kommun.

Huset i Västerviks kommun har använts för uthyrning till turister, skriver Uppdrag granskning i ett pressmeddelande. Programmet kommer att sändas på onsdag.

Uppdrag granskning har tidigare uppmärksammat hur riksdagsmän tillskansat sig förmåner genom att skriva sig på platser där de inte alls bor. Till exempel en riksdagskvinna som skrivit sig hos släktingar i Vetlanda, medan det i andra offentliga uppgifter framkom att hon ägde en bostadsrätt på Värmdö nära Stockholm. Eftersom hon var skriven i Vetlanda fick hon rätt till en övernattningslägenhet i centrala Stockholm.

Tomas Kronståhls fall är annorlunda. Platsen där han är skriven, och platsen där han faktiskt inte bor ligger inte så långt ifrån varandra. Däremot finns det andra komplikationer: Att han är skriven i Västerviks kommun innebär att han betalar en något lägre kommunalskatt.

I valet ställde han upp till kommunfullmäktige i Västerviks kommun. Som fullmäktigeledamot måste han vara skriven i kommunen. Det fick honom att meddela att han kommer att lämna Västerviks kommunpolitik.

Till Vimmerby Tidning uppgav han att han såg att det för riksdagsmän fanns en laglig möjlighet att vara skriven i den kommun där han kände att han hade sin politiska hemvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!