Att industritomterna på Krönsmon inte blivit sålda lika fort som kommunen hoppades på efter sin mångmiljoninvestering har enligt utvecklingschefen Egon Karlsson inte lett till någon uppgivenhet. I hopp om att väcka liv i intresset satsar kommunen på ett event man kallar "Krönsmondagen", fredagen den 1 september, där företagare ska kunna komma och se vad området har att erbjuda.
– Vi vill visa alla som är intresserade hur långt vi har kommit och vilka möjlighet som finns. Man kommer även kunna träffa de som har verksamhet däruppe. Jag tror att det är viktigt att få se det på plats i verkligheten, säger han till Vimmerby Tidning.
Intresset för Krönsmondagen är dock inte exakt vad kommunen hoppats på och på torsdagseftermiddagen hade endast fem externa intressenter anmält sig. Det kan hända att fler dyker upp oannonserat, menar utvecklingschefen, men berättar också att man tvingats korta ner programmet på grund av det låga antalet deltagare. Bland annat har hans egen hamburgergrillning på plats slopats.
– Vi tog beslutet att dra ner men tycker att det är dumt att ställa in. Det är viktigt att vi syns för de som visat intresse. Vi ger inte upp utan fullföljer detta. Vi kan inte sätta oss med armarna i kors och tro att det ska hända något. Det enda vi kan vara säkra på då är att inget eller väldigt lite händer, säger Egon Karlsson.
Krönsmondagen är ett led i pr-arbetet för att fylla industrimarken med verksamhet och kommunen har lagt omkring 10 000 kronor på att marknadsföra dagen.
– Vi har fått klen uppslutning nu men ändå exponerat området. Vår reklam har gått ut till flera län, både Jönköping, Östergötland och Kalmar och vi hoppas att den skapat intresse för fler än de som anmält sig. 10 000 kronor för att marknadsföra en investering på 70 miljoner är inte så mycket i det stora hela, säger Egon Karlsson.
I det fortsatta arbetet med att locka företag till Krönsmon tror utvecklingschefen på en kartläggning av styrkor.
– Vi måste inventera förutsättningarna, vilket kommer visa vilken typ av verksamhet vi bäst kan locka. Då kan vi också se om det finns hålrum att fylla, vi kanske behöver ha en ny teknisk utbildning i någonting för att fylla kompetensluckorna till exempel. Med hjälp av en sådan kartläggning kan vi också rikta marknadsföringen, vilket träffar bättre än massutskick som oftare försvinner i bruset, säger han.
2018 godkändes delar av området även för handel och kontor men något större handelscentrum tror Egon Karlsson inte på i nuläget.
– Jag tror att det är svårt att få till en bra mix med handelsområde och industrier om man tänker på de stora, typ Jula och Biltema och liknande. De är beroende av varandra och vill gärna vara i ett kluster, så jag tror inte att det blir något sådant där, säger han.
Vilka styrkor finns på Krönsmon?
– Jag ser en stor potential i det här med laddinfrastukturen. Man tittar på att elektrifiera lastbilar och då kommer det att behövas täta stopp. När vi får ner kraftmatningen norrifrån kommer vi att femdubbla överföringskapaciteten i Vimmerby och då skulle man kanske kunna ha laddstationer beläget nära 23:an, riksväg 40 är inte heller långt bort, så det är ett bra läge.
Vad tänker du om att alla tomter utom en fortfarande är osålda?
– Tyvärr har inte återbetalningstiden för Krönsmon blivit den man trodde från början men vi måste gilla läget och jobba med detta.
Vimmerby Tidning kommer att vara på plats och direktrapportera från Krönsmonsdagen.