Blixten slog ner i hennes körsbÀrstrÀd

Susanne Ericsson satt pÄ altanen och Ät frukost sÄg hur en kraftig blixt slog ner i en kulle bakom grannens stall. SmÀllen fick tallrikarna att skaka pÄ bordet. "Det var riktigt lÀskigt" sÀger hon. DÄ visste hon inte att en gaffelblixt gÄtt ner i körsbÀrstrÀdet bara nÄgot tiotal meter runt husknuten.

Susanne Ericsson visar var blixten skalat av pÄ körsbÀrstrÀdet som stÄr drygt tiotalet meter frÄn bostadshuset i GrÀgarp. "Tur att det inte slog in i huset."

Susanne Ericsson visar var blixten skalat av pÄ körsbÀrstrÀdet som stÄr drygt tiotalet meter frÄn bostadshuset i GrÀgarp. "Tur att det inte slog in i huset."

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-15 12:14

Susanne Ericsson bor i GrÀgarp utanför Vimmerby. DÀr upplevde flera personer att mÄndagsmorgonens ÄskvÀder var extra kraftigt och koncentrerat.

Hon bor tillsammans med sambon Sven-Åke Johansson i villan som ligger högt nĂ€ra landsvĂ€gen.

– Det mörknade fort. Sedan började det blixtra och smĂ€lla sĂ„ jag drog ur alla elsladdar och sĂ„nt inne i huset. Efter det satte jag mig pĂ„ altanen för att Ă€ta frukost, berĂ€ttar hon.

ÅskvĂ€dret var kraftig och nĂ€ra. Plötsligt sĂ„g hon en rejĂ€l blixt slĂ„ ner, uppskattningsvis 200 meter frĂ„n villan, i en kulle bakom grannens stall pĂ„ andra sidan vĂ€gen.

– Man blir skapligt nervös, vi bor ju i ett utsatt lĂ€ge pĂ„ höjden och med en flaggstĂ„ng, sĂ€ger hon.

NÀr hon gick runt pÄ tomten för en kontroll upptÀckte hon att en gaffelblixt skalat av barken pÄ körsbÀrstrÀdet. Blixten hade ocksÄ rivit upp tÀckbark och stenar i planeteringen.

En del elektronik, bland annat en transformator, var utslagen.

– Tur i oturen att det inte slog ner i huset ocksĂ„. Vi har gĂ„tt runt och kĂ€nt efter sĂ„ det inte luktar brĂ€nt. Men jag fick byta sex proppar, sĂ€ger Sven-Åke Johansson som snabbt körde hem frĂ„n jobbet nĂ€r han hörde om en misstĂ€nkt brand i GrĂ€garp pĂ„ nyheterna.

Det visade sig att den misstÀnkta röken var vattenÄnga.

Max Thoren bor granne med Ericsson och Johansson. Han var inomhus nÀr den vÀrsta smÀllen kom.

– Det var en riktigt rejĂ€l smĂ€ll och det kĂ€ndes som att det var mĂ„nga blixtar och koncentrerat hĂ€r ikring ett tag, berĂ€ttar han.

Han har ocksÄ upptÀckt en del skador pÄ elektronik.

– En transformator till elstĂ€ngslet Ă€r helt utslagen och jag bytt nĂ„gra proppar ocksĂ„. HĂ€starna har klarat sig bra, tur kanske att de var inne i stallet, sĂ€ger han.

En del mindre elektronik har brÀnts sönder av blixten som gick ner i körbÀrstrÀdet.
En del mindre elektronik har brÀnts sönder av blixten som gick ner i körbÀrstrÀdet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!