Succé för Novemberkåsan i Vimmerby

Omkring 30 000 personer ska i helgen ha gett sig ut i skogarna kring Vimmerby för att titta på endurotävlingen Novemberkåsan. Enligt arrangörerna var det fler än någonsin förr. "Banan var tuffare och hårdare och det var mer publik. Det här tror jag var det bästa vi har gjort hittills", säger tävlingsledare Fredrik Johansson från Vimmerby MS.

"Det verkar vara mer publik än det brukar vara.  Det är inte bara Vimmerbybor, det kommer folk överallt ifrån. Vi räknar med att det var runt 30 000 personer", säger tävlingsledare Fredrik Johansson från Vimmerby MS.

"Det verkar vara mer publik än det brukar vara. Det är inte bara Vimmerbybor, det kommer folk överallt ifrån. Vi räknar med att det var runt 30 000 personer", säger tävlingsledare Fredrik Johansson från Vimmerby MS.

Foto: Annie Hogner, Magnus Strömsten, Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-11-20 18:00

– Vi brukar säga att vi har 25 000 till 30 000 besökare, det vi kan konstatera i år är att det aldrig har varit så mycket folk. Men exakta siffror är svårt att säga eftersom vi inte har biljetter utan folk bara ger sig ut i skogarna, berättar Emilie Strid, tävlingssekreterare. 

undefined
Storpublik gav sig i helgen ut för att titta på Novemberkåsan.

En bild som delas av tävlingsledare Fredrik Johansson.

– Vimmerby ligger rätt så centralt i Sverige vilket säkert gör en hel del. Sedan är det ett stort intresse för tävlingen. Sedan har vi inför informerat mer i media och på sociala medier. Vi började i tidigt skedde att lägga upp bilder på banan och berätta vad vi gjorde. Så det kanske också bidrog. Förarna som varit här förr säger att det var mycket mer folk ute än det brukar på olika ställen längs banan. Det blir stämning och en folkfest när det kommer så mycket folk. 

undefined
"Allting flöt på. Det var välplanerat och välorganiserat. Det var det som gjorde att det blev bra också", säger Fredrik Johansson.

Det är sjätte gången som Vimmerby MS håller i arrangemanget och efteråt är de positiva kommentarerna många.

– Det flöt på bra allting. Vi som arrangör är jättenöjda och har fått beröm utifrån, vilket är positivt. Banan var väldigt tuff men vi hade rätt många i mål. Men det är tack vare att vi hade många startande, då blir procenten mer. Nu var det 68 av 171 som kom i mål, säger Fredrik Johansson.

undefined
"Sedan blir det lite festande men det får man räkna med när det kommer 30 000 besökare att det måste bli lite stökigt", säger Fredrik Johansson

Men med en stor folkfest blev det också en del stök. 

– Med facit i hand blev det lite fylleri. Men det kan man inte komma ifrån när det kommer 30 000 besökare och vi kan inte göra så mycket åt det. Vi kan inte kolla igenom vad de har med sig när de kommer in på sträckorna. Så visst var det lite stökigt men jag ser det inte som en stor grej eller stort bekymmer. Det var något fall hos polisen men det vet inte jag så mycket om, det hanterar polisen själva. 

undefined
"En utmaning vi hade var att det var mycket mer blött än vi trott. I vårs var det så torrt att vi inte trodde att det skulle bli något, men så fick vi höstregnet. Det blev mycket mer blöta av det på ställen där vi inte räknat med att det skulle vara så blött. Men det har gått bra ändå", säger Fredrik Johansson

Vad innebär det här för er ekonomiskt?

– Jag hoppas att det ska gå bra men det är svårt att säga än. Vi har inte siffror från programförsäljning och vi ska göra i ordning vägar och annat nu i efterhand så det blir extrakostnader. Men jag räknar med att vi ska gå plus. 

Vad tar ni med er framåt?

– Det har vi inte hunnit fundera på ännu. Men det vi vet är att hade vi inte haft markägarna, funktionärerna och sponsorerna hade vi inte kunnat haft en sådan här tävling. Utom dem hade det inte blivit något.

undefined
"Vi har haft fyra olika gäng som har gjort banan. De har gjort ett gigantiskt jobb med sträckorna", säger Fredrik Johansson.
undefined
"Vi är jättenöjda med hela tävlingen och allt har gått otroligt bra", säger Emilie Strid, tävlingssekreterare.
68 av 169 startande tog sig i mål. Lite fler än man räknat med.
68 av 169 startande tog sig i mål. Lite fler än man räknat med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!