Strejk inom kyrkan: Vimmerby Pastorat påverkas

"Det har aldrig hänt förut och det känns väldigt konstigt. Det är arbetsgivarorganisationen som sagt upp kollektivavtalet så bollen ligger hos dem kan jag tycka", säger Ulf Nilsson regionalt fackligt ombud på Kommunal. För första gången någonsin blev det under fredagen strejk inom Svenska Kyrkan. Vimmerby är en av de orter som påverkas.

"När det är strejk får ingen vara på arbetsplatsen. I Vimmerby Pastorat omfattar strejken vaktmästare på Vimmerby församlingshem och Frödinge Kyrka", säger  Ulf Nilsson regionalt fackligt ombud på Kommunal.

"När det är strejk får ingen vara på arbetsplatsen. I Vimmerby Pastorat omfattar strejken vaktmästare på Vimmerby församlingshem och Frödinge Kyrka", säger Ulf Nilsson regionalt fackligt ombud på Kommunal.

Foto: Magnus Strömsten/Privat

Vimmerby2022-04-29 17:00

Från och med fredag, 29 april, råder det strejk inom Svenska kyrkan. Omkring 500 anställda gick klockan nio från sina arbeten. 

– Vimmerby påverkas på så sätt att Frödinges kyrkvaktmästare och Vimmerby församlingshems kyrkvaktmästare är i strejk. Resterande är uttagna i blockad. Blockaden innebär att man inte får inte jobba övertid, mertid, nyanställa eller inhyra någon annan till arbetsuppgifterna, berättar Ulf Nilsson.

Blockaden berör cirka 5 000 av fackförbundet Kommunals medlemmar som är anställda av Svenska kyrkan.  I Kalmar län har ett tiotal av anställda valts ut till strejk. Till en början tror inte Ulf Nilsson att allmänheten i Vimmerby kommer märka så mycket av strejken. 

– Det är om det kanske växer lite mer gräs vid Frödinge Kyrka. Många anställda jobbar fortfarande normalt så jag tror inte att det kommer märkas så mycket. Dessutom har man vetat om detta 14 dagar innan och kunnat rigga sin organisation för det, redan anställt säsongsanställda och så vidare. Det är klart om det blir sjukdom så får man inte plocka in någon. Så då kan det märkas mer.

Bakgrunden till strejken är att förhandlingen om ett nytt kollektivavtal hamnade i lås under torsdagen.

– Arbetsgivarorganisation sa upp sista året på ett treårigt kollektivavtal med Kommunal.  Nu har vi haft inne medling och i torsdags sa Kommunal ja till medlarnas bud medan arbetsgivarorganisationen sa nej och vill försämra i vårt omställningsavtal som vi tecknat med bland annat Sveriges Kommuner och Regioner. Så där står vi i dagsläget, säger Ulf Nilsson.

I ett pressmeddelande säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, att nekandet beror på ökade kostnader.

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering.

Hur länge strejken kommer att pågå är ännu oklart.

– Kanske förhandlarna kommer igång igen mitten till slutet av nästa vecka. Sedan får vi se om vi lägger in fler varslen om strejk för att sätta press för arbetsgivaren om det inte blivit klart, säger Ulf Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!