Oklart varför tio ton kompost började brinna

En komposthög på cirka tio ton fattade eld vid Återvinningscentralen i Vimmerby på onsdagskvällen. Räddningstjänsten arbetade med släckningen i flera timmar. Brandorsaken är ännu okänd.

Therese Adolfsén, driftledare inom renhållning och avfallstekniker Marika Andersson vid komposthögen som omfattar cirka tio ton massor och som började brinna på onsdagskvällen.

Therese Adolfsén, driftledare inom renhållning och avfallstekniker Marika Andersson vid komposthögen som omfattar cirka tio ton massor och som började brinna på onsdagskvällen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-11 10:57

– Vi vet inte alls vad som orsakat branden, säger Therese Adolfsén, driftledare inom renhållning på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Hon inspekterade komposthögen på torsdagsmorgonen tillsammans med renhållningschefen Daniel Johansson och avfallstekniker Marika Andersson.

Larmet om branden kom strax före klockan 21 på onsdagskvällen.

– En inringare larmade om vit rök från brandplatsen. När första insatsen kom fram brann det rejält, berättar Ola Ståhlgren vid räddningstjänsten.

Flera enheter från Vimmerby och Södra Vi sattes in och det krävdes stora mängder vatten för bekämpa elden.

– De behövde också dra isär kompostmassorna med en maskin för att vattnet skulle komma ner ordentligt och göra verkan. Men det var aldrig någon spridningsrisk, säger Ola Ståhlgren.

Runt midnatt kunde strykorna lämna platsen, men en kontroll genomförde igen på torsdagsförmiddagen.

Renhållningschef Daniel Johansson bedömer att komposten som för tillfället omfattar uppskattningsvis tio ton kan användas trots branden.

– Det tror jag, men vi kommer bevaka den nästa veckan så det inte tar sig igen, säger han.

Komposten är kasserat trädgårdsavfall från privatpersoner och kommunen och används sen vid olika anläggningar.

Någon brandorsak vill inte personalen spekulera om.

– Det är på sin plats att påminna om att man inte ska kasta grillkol i komposten eller någon av de andra stationerna heller, säger Marika Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!