Det här händer under sportlovsveckan i Vimmerby

Lekland, bowling och mattcurling. Det och flera andra aktiviteter arrangeras för Vimmerbys ungdomar under sportlovet.

Ishallen i Vimmerby anordnar allmänhetens åkning vid vissa tider under sportlovet.

Ishallen i Vimmerby anordnar allmänhetens åkning vid vissa tider under sportlovet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2022-02-22 08:00

Anton Palmér som är fritidssamordnare i Vimmerby kommun säger att utbudet av sportlovsaktiviteter har minskat i och med pandemin. Hittills har endast ett fåtal föreningar anmält aktiviteter till kommunen och motsvarande antal anmälningar ett normalår brukar vara 10-15 stycken. 

– Många undviker att höra av sig och jag tror det beror på att föreningarna inte vill ha det ansvaret som krävs när aktiviteter ska genomföras under dessa omständigheter, säger Anton.

Trots svalt intresse från föreningslivet finns det ändå flera aktiviteter, utanför kommunens engagemang, för de som vill sysselsätta sig under sportlovet.

undefined
Filmbyn Småland i Mariannelund gör en satsning vecka 8. Verksamhetschefen Ingela Nilsson Nachtweij berättar att de förutom att vända sig till unga, även vill gynna pensionärerna under sportlovsveckan, med med bland annat guidningar och mer förmånliga entrépriser.

På Allaktivitetshuset Fabriken kommer den följande sportlovsveckan testa ungdomarnas intresse av sysselsättning, efter två års stilla verksamhet. 

– Vi vet inte hur det kommer gå under veckan, utan den blir som en testgrej för att locka hit ungdomar igen. Inför sportlovet frågade vi ungdomarna vad de önskar att göra, så vi har utgått från det när vi planerade, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare på Fabriken.

Även enligt Camilla har responsen från föreningslivet varit dålig, men Fabriken har ändå kunnat planerat för en rad roliga aktiviteter. Under veckan har ungdomarna chansen att hänga med på allt från bowling till mattcurling.

– Vi är fortfarande lite begränsade, men hoppas ändå att så många som möjligt hänger med på våra inplanerade sportlovsaktiviteter, säger hon.

undefined
Sport- och fritidsbiblioteket lånar ut sportutrustning till den som saknar. På bilden syns fritidssamordnare Anton Palmér.

Ytterligare en verksamhet som bjuder in till roligheter under sportlovsveckan är Kalles Lek & Lattjo i Vimmerby. Maskoten Kalle har enligt ägaren Maria Carlsson varit instängd sedan pandemin bröt ut, men i och med restriktionssläppet är han välkommen ut igen för att leka med besökarna.

– Det känns jättehärligt och hela personalstyrkan har sett fram emot att träffa allt fler besökare och bubblar av iver, säger hon. 

Hur har er verksamhet påverkats under pandemin?

– Den har påverkat oss jättemycket, det var katastrofalt för vår verksamhet... 2019 var ett fantastiskt år, men tog det tvärstopp.

Maria säger att de trots allt haft full respekt för hela situationen och hela personalstyrkan har försökt arbeta på bästa sätt utifrån förutsättningarna. Nu känner hon sig hoppfull inför sportlovsveckan och tiden därefter.

Leklandet tillhör dessutom en verksamhet som är väderberoende och första sportlovsdagen är det regnruskigt, eller som Maria gladeligen säger – bra ”Kalleväder”.

undefined
Vimmeby Bio bjuder in till flera filmvisningar under sportlovsveckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!