En dag till minne av Maja Westberg Enqvist

Kulturprofilen Maja Westberg Enqvist gick oväntat bort i slutet av sommaren. Nu anordnas en minnesdag till hennes ära. "Det får vara skratt, gråt, musik, konst, allt som var Maja. Det är en dag i hennes anda", säger maken Anders Enqvist.

Lördagen 7 oktober kommer Maja-dagen hållas inne på Komedianten till minne av Maja Westberg Enqvist.

Lördagen 7 oktober kommer Maja-dagen hållas inne på Komedianten till minne av Maja Westberg Enqvist.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2023-09-26 17:30

Den 7 oktober står dörren till Komedianten i Vimmerby öppen. Då arrangeras en dag av minnen, skratt, tårar och kultur.

– Det känns som ett värdigt sätt att låta alla säga adjö. Så enkelt som möjligt och så öppet som möjligt. En av egenskaperna hon hade var att se alla och låta alla få plats. Så är det någon som känner att de vill sjunga, spela, läsa dikter eller göra något annat så är scenen öppen. Alla är välkomna att göra sin grej, berättar Anders Enqvist.

undefined
"Maja var en person som styrde upp saker och fick saker att fungera. Jag och många andra kom med galna idéer. Det var Maja som såg till att de blev verklighet. Vi har gjort så mycket roligt tillsammans", berättar Anders Enqvist.

Sorgen ligger honom tung om hjärtat. 39 år fick de tillsammans. Maja Westberg Enqvist var känd som en person som fick saker att hända. Hon stod bakom en lång rad kulturevenemang i kommunen och var för många ett välkänt ansikte på grund av sina många år som lärare på folkhögskolan i Vimmerby. Den 13 augusti somnade hon in efter att tidigare under sommaren fått en hjärnblödning. Den 8 september anordnades en mindre begravning för familj och släkt.

– Det var fint och lagom. Vi hade innan konstaterat att det inte gick att ha en öppen begravning. Det var så många som ville säga farväl att alla inte hade fått plats. Så då föddes idén på en Maja-dag. Det var många som på en gång räckte upp handen och erbjöd sig vara med och fixa, berättar Anders.

Under dagen kommer lokala artister bjuda på musik och Majas konst kommer gå att ses på CHG Ateljé.

– Vi öppnar dörrarna och sedan är alla välkomna. Man kan komma säga hej och dricka kaffe i fem minuter eller stanna hela dagen. Vi kommer skapa någon hörna där man kan skicka ett budskap. Kanske skriva ner en tanke eller måla en tavla. 

undefined
Maja Westberg Enqvist engagerade sig i otaliga teaterföreställningar, konstutställningar, stadsvandringarna i Vimmerby, skogsvandringarna i Gullringen, julaftonsfirande för alla, teaterverksamhet för barn, öppet hus om demokrati och mer.

Hur många som kan tänkas komma berättar Anders är oklart.

– Om jag ska utgå från alla kärleksfulla och varma meddelanden jag fått kan det bli hur många som helst. Alla kommer så klart inte ha möjlighet men jag är jätteglad om det blir 10 personer, kommer det 100 så är det lugnt, skulle det komma 800 så löser vi det. För temat för dagen är öppenhet och omtanke, så som Maja var.

undefined
"När jag får meddelanden från hennes gamla elever gör det ont. Att se vad hon betydde för varje enskild person. De människor som gör mycket gott får inte glömmas bort", säger Anders Enqvist.

Själv berättar han att han tar en dag i taget.

– Så ser livet ut just nu. Jag vaknar varje dag med frågan vem är jag utan henne? Det är fortfarande mycket tårar. Det räcker med att någon nämner henne så kommer de direkt. Det jag önskar med den här dagen är att alla som vill kommer. Får chansen att ventilera tankar och byta historier. Helt enkelt ta ett bra farväl.

undefined
På bild läser Maja Westberg Enqvist sin egen saga om Gullringstrollet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!