”Snatteri har blivit vår vardag”

Snattare är något som mer eller mindre alla handlare brottas med dagligen. Problemet går aldrig att skydda sig från helt, menar handlare Roger Jonsson som driver Tempo i Vimmerby. Men däremot går det att mer tydligt markera från myndigheternas håll, att det är fel.
– Det känns som man tappar all empati för oss handlare när åklagaren bara lägger ner ärende efter ärende.

Roger Jonsson som driver Tempobutiken i Vimmerby vill se mer konsekvenser för snattare, som enligt honom kommer undan alldeles för lätt och lämnar handlarna med den ekonomiska smällen. Foto: Jenn Hultberg

Roger Jonsson som driver Tempobutiken i Vimmerby vill se mer konsekvenser för snattare, som enligt honom kommer undan alldeles för lätt och lämnar handlarna med den ekonomiska smällen. Foto: Jenn Hultberg

Foto: Fotograf saknas!

Vimmerby2016-09-28 11:00

Efter en notis i lördagens Vimmerby Tidning om att ännu en anmälan om snatteri läggs ner, ville Roger Jonsson på Tempo göra handlarnas röst hörd.

– Det är ju vi som får stå för kostnaden när åklagarmyndigheten lägger ner. Man ska inte kunna bli påkommen med ett brott och sen bara komma undan med det.

Stort mörkertal

Enligt Roger Jonsson är mörkertalet stort när man talar om snatteri. Han uppskattar att omkring tio procent av alla stölder i butiken upptäcks.

– Det är svårt att säga exakt men omkring tio procent skulle jag säga. Vi anmäler alltid alla stölder som vi upptäcker och det handlar kanske om 15 fall per år. Men därutöver tillkommer alla snatterier som vi inte ser.

– Jag uppskattar att jag förlorar mellan 150 000-200 000 kronor per år i stölder.

Han tror att problemet aldrig går att lösa helt, men att det finns saker som både handlare och myndigheter skulle kunna göra annorlunda.

– Om polisen exempelvis kunde skriva ut en böteslapp direkt när man upptäcker att någon snattar, så skulle det kanske hjälpa. Om snattaren ser att det faktiskt kostar pengar att åka fast kanske det blir mindre intressant att stjäla, säger Roger Jonsson.

– Sen är det många handlare som tänker att det inte är lönt att anmäla snatterier. Men om alla skulle anmäla alla stölder, tror jag också att det skulle få effekt.

Handlaren Pelle Linqvist som driver Ica Kvantum i Vimmerby, håller med om att snatterierna är ett stort problem.

– Vi har ofta civilklädda kontrollanter och väktare i butiken som anmäler om de upptäcker någon stöld. Men det är lätt att känna uppgivenhet när man märker att det inte händer något med fallen som man anmäler.

”Konstiga signaler”

Pelle Lindqvist säger också att det gav konstiga signaler när man höjde gränsen från snatteri till stöld från 800 till 1 000 kronor.

– I vår bransch betyder det att man kan plocka på sig ganska mycket saker innan man kommer upp i den summan.

Han säger att man regelbundet mäter det totala svinnet i butiken, men att det är svårt att säga hur stor del som är stöld eller snatteri.

– Men det handlar nog om sexsiffriga belopp.

”Ingen skillnad”

För bara några veckor sedan tillträdde Björn Johansson som ny butikschef på Coop. Redan under den här tiden har han varit med om flera snatterifall.

– Vi har kontrollanter här ibland och de har under de här veckorna tagit flera stycken. Självklart hade vi velat ha kontrollanterna på plats hela tiden, men det har vi ju inte möjlighet till.

Även Björn Johansson tycker att höjningen från  snatteri till stöld från 800 till 1 000 kronor, ger fel signaler.

– Det visar bara hur man ser på saken. För mig är det ingen skillnad att gå in i en butik och stjäla en jacka för 1000 kronor, som det är att stjäla en läsk i en matbutik. Det är lika fel. Ibland känns det bara frustrerande att det inte händer något med det vi anmäler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om