Barnfamiljer får tycka till innan "nattis" införs

Det är få som frågar efter barnomsorg på obekväma arbetstider hos kommunen. Inför etableringen av en "Nattis-avdelning" på den nya förskolan ska alla familjer med barn i förskoleålder få säga sitt.

En undersökning bland kommunens barnfamiljer ska avgöra hur den nya barnomsorgen på obekväma arbetstider ska utformas. Det säger förekolechefen Eva Johansson.

En undersökning bland kommunens barnfamiljer ska avgöra hur den nya barnomsorgen på obekväma arbetstider ska utformas. Det säger förekolechefen Eva Johansson.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-04-25 07:08

– Vi kommer ganska snart att skicka ut en undersökning till alla familjer för att få en bild av hur behovet ser ut för att vi sen ska kunna planera vidare och bygga utifrån det, säger Eva Johansson, förskolechef i Vimmerby kommun.

Projekteringen av den nya förtskolan i Nybble är i full gång. Där ska också den "nattomsorg" som länge debatterats också bli verklighet. Men än så länge är det otydligt vilket behov det egentligen finns för barnomsorg på obekväma arbetstider som kvällar, helger eller nätter.

– Vi får bara någon enstaka förfrågan då och då. Men jag tror att behovet säkert kan vara större än det ser ut som utifrån det, man löser det på annat sätt i dag, säger Eva Johansson.

Hur behovet av olika omsorgsformer ser ut kan påverka planeringen av resten av byggnaden.

– Om det till exempel behövs nattomsorg där barn ska sova måste avdelningen vara utformad på ett bra sätt för det. Då kan man kanske inte använda den avdelningen dagtid beroende på hur många barn det är, säger hon.

När familjerna svarat på undersökningen formas "natt- kvälls eller helgomsorgen" inledningsvis utifrån det.

– Omsorg på obekväma arbetstider kostar ganska mycket mer än den vanliga. Därför vill vi se vilket behov som är störst och starta med det, men även för att vara redo att möta ett större och mer varierat behov, säger Eva Johansson.

Planen är att förskolan ska vara klar nästa höst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!