Snart biljettsläpp: Så ska ALV fördela publiken

Trots att inga dagsbiljetter ännu går att köpa så har Astrid Lindgrens Värld sålt runt 20 000 biljetter för säsongen till gäster som bokat boende. Vd Joacim Johansson berättar hur det kommer bli med publikantal och teater i parken i sommar.

På publikplatsen vid Katthult räknar Joacim Johansson med att man kan ta in 500 personer som håller fysisk distansering.

På publikplatsen vid Katthult räknar Joacim Johansson med att man kan ta in 500 personer som håller fysisk distansering.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-05-19 17:30

– Det känns som att det kan bli en förhållandevis god sommar med läget som är, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld som öppnar grindarna för säsongen den 28 maj. 

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har flaggat för att man kommer att höja gränsen för sittande publik utomhus till 500 personer från och med den 1 juni. Därför kommer Astrid Lindgrens Värld inleda säsongen med att ha lekparksöppet utan teatrar fram tills att gränsen höjs. 

– Parken är öppen för lek och upptäckt för barnen. Allt annat som butiker, serveringar, glasskiosker och så vidare kommer vara öppet, säger Johansson. 

undefined
Villa Villekulla har stor plats för publik, också här räknar man med att kunna fylla till maxgränsen på 500 personer.

När gränsen höjs kommer man att köra på med teater på alla spelplatser i parken. Publikvärdar ska se till att fysisk distansering upprätthålls bland publiken. 

– Som beslutet ligger och om inte månen trillar ner så kommer det verkställas den första juni och då får vi samlas som mest 500 på varje publikplats, med fysisk distansering såklart.

Han räknar upp scenerna vid Villa Villekulla, Katthult och Bröderna Lejonhjärta, där man har mest plats för publik och därför räknar med att kunna ta in 500 vid varje föreställning. På de lite mindre scenerna blir det färre. 

– Junibacken och Karlsson på taket till exempel – där kommer det bli färre än 500 men det kommer bli så många gäster som är möjligt utifrån den fysiska distanseringen.

Även en helt ny inomhusscen har nyligen färdigställts och kommer tas i bruk för första gången i år. 

– Det är i gamla Saltkråkan som idag heter logen. Där kommer vår allsång med Kling och Klang och fröken Prysselius och föreställningen som heter ”Fri som en fågel” med Rasmus på luffen och Paradis-Oskar att vara. 

undefined
På publikplatsen vid Katthult räknar Joacim Johansson med att man kan ta in 500 personer som håller fysisk distansering.

Än så länge har endast gäster som bokat boende kunnat boka biljetter till parken, men snart släpps försäljningen till dagsbiljetterna.

– I slutet på den här veckan har vi plan på att sälja dagsbiljetter till de dagsbesökare som kommer. 

Finns det något sting av oro över att det inte är helt spikat med att höja gränsen till 500?

– Nej, det gör faktiskt inte det. Även om man i dessa tider har lärt sig att man inte ska ta något för givet så är den oron förhållandevis liten i och med signalen på presskonferensen förra veckan om att det ska behöva inträffa något oerhört konstigt för att de ska ändra på det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!