9-åriga Otis skrev brev om klimatet till statsministern

"Gör allt du kan för klimatet." Så skrev Otis Kernell från Vimmerby i ett brev till statsministern. Nu har han fått svar.

Vimmerbybon Otis Kernell, 9 år, skrev brev till statsministern eftersom han är orolig för klimatet. Nu har statsministern svarat.

Vimmerbybon Otis Kernell, 9 år, skrev brev till statsministern eftersom han är orolig för klimatet. Nu har statsministern svarat.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-06-11 16:35

– Jag oroar mig mycket för klimatet. På skolan fick vi se en film om hur plast skadar naturen och att det kanske kommer en "plastålder". Det vill inte jag så jag skrev att statsministern ska göra allt han kan för att det inte ska hända, säger Otis Kernell.

Otis skrev brevet i maj och nu har han fått svar. Stefan Löfvén skriver att vi alla behöver hjälpas åt för att förhindra plaståldern. Den nioåriga klimatkämpen blev väldigt glad för svaret och berättar att han tänker på miljön ofta.

– När jag blir vuxen, om det inte hänt någonting då, då är jag och alla andra helt körda, säger Otis Kernell.

I brevet skriver han också att han tycker att det borde finnas fler regler mot att slänga skräp eftersom det är farligt för både djur och människor. Statsministern svarar att den som blir påkommen kan få böter samt att regeringen också vill förbjuda att mindre skräp, som tuggummi eller fimpar, slängs i naturen. Man har föreslagit en ny lag om det som ska börja gälla nästa år.

– Jag blev glad för det som han skrev och jag hoppas att det kommer bli bra, säger Otis Kernell.



Förutom att skriva brev till statsministern har Otis varit vegetarian i snart ett halvår, för klimatets skull. Han säger att det var lite läskigt att skriva brevet men att han gjorde även det för klimatet.

– Hade jag inte tänkt så hade jag inte vågat men det är värt det att göra något läskigt för en bra sak, säger han.

Här är brevet som Otis Kernell skickade till statsministern.
Här är brevet som Otis Kernell skickade till statsministern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!